Noodklok vanwege dreigende hongersnood

Dreigende-hongersnood-meisje

Het aantal mensen met honger steeg wereldwijd tot 820 miljoen – evenveel als het aantal inwoners van de EU en Amerika samen. Het Rode Kruis slaat de noodklok en opent Giro 6868 vanwege de alarmerende situatie in Jemen, Centraal-Afrikaanse Republiek en Zuidelijk Afrika. “Ieder mens dat we kunnen redden is er een.”

De afgelopen twintig jaar is er vooruitgang geboekt in de strijd tegen honger. Tot zover het goede nieuws. Want het aantal mensen met honger neemt de laatste jaren weer toe.

Naar verwachting is het de komende maanden voor 45 miljoen mensen in Zuidelijk Afrika onzeker of ze voldoende voedsel kunnen vinden. In Jemen en Centraal-Afrikaanse Republiek zijn al jaren conflicten. Bovendien leidt extreem weer tot dreigende hongersnood.

Wat is honger?

Iets heel anders dan trek of een knorrende maag richting lunchtijd. De Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO – Food and Agriculture Organization) definieert honger als volgt: ‘voedselgebrek of ondervoeding vanwege consumptie van te weinig calorieën om de minimale hoeveelheid voedingsenergie te leveren die elk individu nodig heeft om een gezond en productief leven te leiden’. “Ondervoede mensen hebben een slecht immuunsysteem en zijn daardoor extra kwetsbaar voor ziekten”, zegt Juriaan Lahr, hoofd Internationale Hulp van het Nederlandse Rode Kruis.

Hoe het komt dat er honger is

“Honger is vaak een gevolg van conflicten of droogte door bijvoorbeeld klimaatverandering, of van een combinatie van beide”, aldus Lahr. “In Jemen, een van de landen waar wij als Rode Kruis nu aandacht voor vragen, lijden 3,2 miljoen vrouwen en kinderen aan acute ondervoeding. Als ze het al overleven, zijn de langetermijneffecten desastreus. Daarom is het belangrijk dat we nu ingrijpen.”

Met langetermijneffecten doelt Lahr op het gevaar dat met name jonge kinderen zich vanwege honger of eenzijdige voeding fysiek en intellectueel niet volledig ontwikkelen. Honger heeft daarmee ook economische gevolgen voor een land. In totaal hebben in Jemen 16 miljoen mensen weinig tot niets te eten.

Rode Kruis luidt noodklok voor dreigende hongersnood

Het aantal mensen met honger neemt de laatste jaren weer toe. 

Ergste droogte in jaren

Behalve op Jemen focust de campagne van het Rode Kruis op door aanhoudende droogte geteisterde landen Zambia, Malawi, Mozambique en Zimbabwe – alle vier in Zuidelijk Afrika – en Centraal Afrikaanse Republiek. Er dreigt een grote humanitaire ramp in die landen.

Stille ramp

“Over de honger in Centraal-Afrikaanse Republiek en Zuidelijk Afrika horen we héél weinig”, aldus Lahr. “Wat meespeelt is dat dit het zoveelste verhaal is over droogte in Afrika. Weinig nieuws onder de zon voor velen dus. En hoewel de situatie verslechtert, zijn er nog weinig of geen dramatische beelden van de ondervoede kinderen. Meestal zie je dat er media-aandacht komt, als die beelden er wel zijn. Wij willen het ook niet zover laten komen en nu ingrijpen.”

Heeft hulp zin?

“Niets doen is voor ons geen optie. Ieder mensenleven dat we kunnen redden is er een. Mensen hebben nu hulp nodig en hiermee redden we levens. Mensen kunnen er ook niets aan doen dat ze in een land leven waar door allerlei redenen honger is. Voor deze mensen zijn we er en blijven we ons inzetten.”

Vanwege de ernstige humanitaire situatie in genoemde landen heeft het Rode Kruis Giro 6868 geopend. Het Rode Kruis helpt in Jemen, Centraal-Afrikaanse Republiek, Zambia, Malawi, Mozambique en Zimbabwe met voedsel, schoon drinkwater en medische zorg. In ieder land zorgt het Rode Kruis dat de hulpverlening aansluit bij de problematiek en context van die situatie, met één doel: dat minder mensen honger lijden en de gevolgen van onvoldoende voeding worden verminderd.

Doneren aan het Rode Kruis

Dit bericht is oorspronkelijk afkomstige van de website van het Rode Kruis Nederland:

https://www.rodekruis.nl/nieuwsbericht/noodklok-vanwege-dreigende-hongersnood/

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MEER NIEUWSBERICHTEN