Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Nog een reden om CETA tegen te houden

Als handelsverdrag CETA doorgaat, kunnen duizenden Amerikaanse multinationals een schadeclaim indienen bij onze overheid. Dat laten we toch niet gebeuren? Help ons CETA te stoppen.

Stop CETA

Sluiproute voor Amerikaanse bedrijven via Canada

Uit onderzoek van Milieudefensie en SOMO blijkt dat duizenden Amerikaanse bedrijven via een sluiproute gebruik kunnen maken van dit claimsysteem. Bedrijven die zich benadeeld voelen, kunnen een schadeclaim indienen buiten de nationale rechter om.

Het gaat bijvoorbeeld om Amerikaanse oliebedrijven zoals ExxonMobil en Chevron, banken als Goldman Sachs en Citibank, voedselindustrie waaronder Cargill en Proctor & Gamble, Techreuzen Google, Apple, Facebook, Amazon en Uber, en vele vele anderen. 

Bedrijven moeten volgens CETA ‘zakelijke activiteiten van betekenis hebben’ in Canada. Dat geldt voor ruim 5000 Amerikaanse bedrijven met dochterbedrijven in Canada. CETA beschermt ze tegen wetten en regels. In de praktijk betekent dit dat die bedrijven allerlei soorten beleid ter bescherming van klimaat en milieu kunnen aanvechten.

Nederland kan CETA stoppen

Rond 10 december stemt de Tweede Kamer over het verdrag, waarna de Eerste Kamer erover stemt. Volgens de laatste berichten is er geen meerderheid voor CETA in de Eerste Kamer. In de Tweede Kamer hangt dat af van de ChristenUnie. Die heeft zijn positie nog niet bekend gemaakt, maar stemde in de vorige periode tegen ondertekening van CETA. Inmiddels hebben GroenLinks, SP, Denk, 50PLUS, Partij voor de Dieren, FvD, PvdA, SGP en PVV zich al tegen het verdrag uitgesproken.

Via de actiesite wijstoppenceta.nl zijn de afgelopen 2 maanden bijna 30.000 mails naar Kamerleden verstuurd met de oproep tegen CETA te stemmen. En we zijn er bijna! Want als de ChristenUnie tegenstemt dan stoppen we CETA. Jij kan ze helpen de juiste keuze te maken.

 Stuur nu een e-mail naar de ChristenUnie met de oproep om tegen CETA te stemmen.

Nog een reden om CETA tegen te houden

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV

Mogen wij JE op de hoogte houden?

Wekelijks sturen wij een nieuwsbrief met daarin het laatste nieuws en de meest recente vacatures. Wil je deze ook ontvangen? Als je het onderstaande formulier invult dan zetten we je graag op de lijst.