Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Nobelprijswinnaar Dr. Denis Mukwege opnieuw ernstig bedreigd

Stichting Vluchteling

Nobelprijswinnaar Dokter Denis Mukwege, gynaecoloog in de Democratische Republiek Congo, wordt opnieuw op een zeer zorgwekkende en ernstige manier geïntimideerd en bedreigd. De bedreigingen komen juist op het moment dat vredesmissie Monusco de bescherming van de arts en zijn ziekenhuis moest staken.

Aanleiding

Een paar weken geleden werd het Oost-Congolese dorp Kipupu overvallen. Huizen werden in brand gestoken, vee gestolen en vrouwen verkracht. De lichamen van 15 dorpelingen werden gevonden, vermoord. Nog minstens 200 mensen zijn spoorloos, zij zijn ontvoerd en tot slaaf gemaakt, of ook om het leven gebracht. Dr. Denis Mukwege sprak direct publiekelijk zijn afschuw uit over deze misdaden. Hij riep, zoals al zo vaak eerder op tot de implementatie van de aanbevelingen in het ‘Mapping Report’; een onderzoek van de VN naar de slachtpartijen en verkrachtingen in de Democratische Republiek Congo. Dit ‘Mapping Report’ dringt erop aan een einde te maken aan de straffeloosheid van de mensen die leiding hebben gegeven aan de misdaden in Congo en hen voor een rechter te brengen.

Dringende oproep Stichting Vluchteling

Dr. Mukwege en zijn familie betalen een hoge prijs voor hun roep om gerechtigheid voor de verminkte en verkrachte vrouwen van Congo.

In de Volkskrant bepleit directeur Tineke Ceelen: “Het minste dat wij kunnen doen is hem in zijn eenzame strijd onvoorwaardelijk steunen. Wij vragen de Verenigde Naties met klem álles te doen om Dr. Mukwege, zijn familie en zijn Panzi ziekenhuis te beveiligen. Wij vragen de Nederlandse overheid alles in het werk te stellen om de Verenigde Naties ervan te overtuigen dat de beveiliging van Dr. Mukwege prioriteit heeft en dringend noodzakelijk is.”

Als Congo zijn dappere dokter verliest, verliest het zijn laatste hoop.

Directeur Tineke Ceelen

Onderscheidingen en bedreigingen

Dr. Mukwege heeft voor zijn werk al vele onderscheidingen mogen ontvangen. Na het winnen van de Van Heuven Goedhart Penning en de Right Livelihood Award, zijn benoeming tot Afrikaan van het jaar 2011, de prestigieuze Sacharovprijs voor de vrijheid van denken, ontvangt hij in 2018 de Nobelprijs voor de Vrede. De roem kent helaas ook een keerzijde. In 2012 werd er een aanslag op het leven Dr. Mukwege gepleegd. Dr. Mukwege werd beschoten maar bleef ongedeerd. Opnieuw ontvangt de dokter nu doodsbedreigingen aan zijn adres.

Onze hulp

Stichting Vluchteling ondersteunt sinds 2010 het werk van Dr. Denis Mukwege. Voornamelijk met de financiering van medische en psychosociale zorg voor slachtoffers van seksueel geweld in de provincie Zuid-Kivu.

Dit artikel is afkomstig van de website van Stichting Vluchteling:

https://www.vluchteling.nl/nieuws/2020/8/nobelprijswinnaar-dr.-denis-mukwege-opnieuw-ernstig-bedreigd

Nobelprijswinnaar Dr. Denis Mukwege opnieuw ernstig bedreigd

Stichting Vluchteling

Mensen in nood
Stichting Vluchteling, Laan van Nieuw Oost-Indië, Den Haag, Nederland
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Meer berichten over

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV