Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Nieuwe techniek kan microplastics in menselijke organen aantonen

Plastic Soup Foundation

Amerikaanse onderzoekers claimen de eersten te zijn die monomeren, nano- en microplastics kunnen aantonen in organen van mensen. Eerder was al in laboratoriumonderzoek al aangetoond dat microplastics de darmwand kunnen passeren. De wetenschappers vermoedden dat die microplastics zich vervolgens kunnen ophopen in lever, nier, long, milt, en vetweefsel.

De onderzoekers, verbonden aan de Arizona State University, presenteerden eerder deze maand hun bevindingen op de American Chemical Society (ACS) Fall 2020 Virtual Meeting & Expo. Hun werk is nog niet gepubliceerd.

GESLAAGDE TEST

Eerst gebruikten de onderzoekers organen van overleden mensen, waarin ze micro- en nanoplastics aanbrachten, als test voor hun techniek. Het lukte ze met flowcytometrie die deeltjes te detecteren. Hun voornemen is om deze techniek online aan te bieden, samen met een apart ontwikkeld computerprogramma die de informatie vertaalt in eenheden, massa en oppervlakte. Zo kan wereldwijd een databestand worden opgebouwd met informatie over blootstellingen in organen van verschillende groepen mensen, gemeten in de tijd en per locatie. Op basis daarvan kunnen epidemiologische onderzoeken worden uitgevoerd die antwoord geven op de vraag of er relaties zijn tussen de aanwezigheid van microplastics in organen en de menselijke gezondheid.

47 MONSTERS ONDERZOCHT

Na de geslaagde test gebruikten de onderzoekers een andere methode, massaspectrometrie, om 47 menselijke lever- en vetweefselmonsters te analyseren. Met deze methode stelden de onderzoekers geen plastic deeltjes vast, maar in alle monsters werden wel bouwstenen van plastics aangetroffen, zoals bijvoorbeeld de hormoon verstorende stof Bisfenol A (BPA). Van de overleden donoren is veel over hun levenswijze bekend. Dat kan nuttige informatie opleveren over de vraag onder welke omstandigheden de microplastics in de organen terechtkomen.

Dit bericht is oorspronkelijk afkomstige van de website van de Plastic Soup Foundation:

https://www.plasticsoupfoundation.org/2020/08/nieuwe-techniek-kan-microplastics-in-menselijke-organen-aantonen/

Nieuwe techniek kan microplastics in menselijke organen aantonen

Plastic Soup Foundation

Plastic Soup Foundation, Sumatrakade, Amsterdam, Nederland
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Meer berichten over

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV