Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Nieuwe mensonwaardige opvangcentra op Griekse eilanden

Artsen zonder grenzen

September vorig jaar brandde kamp Moria volledig af. ‘Nooit meer een kamp zoals Moria,’ zei Eurocommissaris voor Binnenlandse Zaken Ylva Johansson toen. Maar nu bouwen de Griekse regering en de EU samen aan nieuwe mensonwaardige opvangcentra op de Griekse eilanden. Miljoenen euro’s worden uitgetrokken om deze zogenoemde ‘Multi-purpose Reception and Identification Centres’ (MPRIC) te financieren. De gezondheid, veiligheid en welzijn van vluchtelingen, migranten en asielzoekers wordt moedwillig in gevaar gebracht. Dit wordt onderschreven in een nieuw rapport van Artsen zonder Grenzen: ‘Constructing Crisis at Europe’s Borders’.

Mensonwaardige opvangcentra

Het is de bedoeling dat mensen op afgelegen locaties worden gehuisvest in zeecontainers, omgeven door prikkeldraad, met een gecontroleerde in- en uitgang. Op Samos wordt momenteel de laatste hand gelegd aan een nieuw MPRIC-opvangcentrum. Op een afgelegen en onbeschutte locatie. Op 4 andere eilanden wordt ook aan dergelijke centra gewerkt.

Rapport: ‘Constructing Crisis at Europe’s Borders’

Lees het nieuwe rapport ‘Constructing Crisis at Europe’s Borders’. Hierin maken we de balans op van vijf jaar medische noodhulp op de Griekse eilanden. De analyse is gebaseerd op documentatie en medische gegevens van onze projecten op Lesbos, Samos en Chios, evenals getuigenissen van patiënten en personeel.

Het kamp kan tot 3.000 mensen opvangen. 900 daarvan zijn detentieplekken voor mensen die worden teruggestuurd naar Turkije.©Evgenia Chorou/MSF
Het kamp kan tot 3.000 mensen opvangen. 900 daarvan zijn detentieplekken voor mensen die worden teruggestuurd naar Turkije.©Evgenia Chorou/MSF
Een nieuw MPRIC-opvangcentrum op Samos. De plek wordt beschreven als een openlucht gevangenis. ©Dora Vangi
Een nieuw MPRIC-opvangcentrum op Samos. De plek wordt beschreven als een openlucht gevangenis. ©Dora Vangi

Toename lichamelijke en geestelijke klachten

Deze mensonterende plekken stellen kwetsbare mensen bloot aan gevaar en zorgen in toenemende mate voor lichamelijke en geestelijke gezondheidsklachten. Onze teams roepen de Europese Commissie, de EU-lidstaten en Griekenland daarom op om de bouw hiervan te stoppen en een einde te maken aan dit schadelijke beleid.

Meer dan 180 patiënten hebben zichzelf verwond of een poging gedaan tot zelfdoding. Twee derde van hen was kind, waarvan de jongste zes jaar.

Zelfverwonding en suïcidepogingen

Het rapport laat zien hoe het EU-migratiebeleid de gezondheid, het welzijn en de veiligheid van mensen die vastzitten op de Griekse eilanden in gevaar brengt. In 2019 en 2020 hebben onze teams op Chios, Lesbos en Samos 1369 patiënten met psychische klachten behandeld.

Veel van hen hadden ernstige psychische klachten, zoals posttraumatische stressstoornis (PTSS) en depressie. Meer dan 180 patiënten hebben zichzelf verwond of een poging gedaan tot zelfdoding. Twee derde van hen was kind, waarvan de jongste zes jaar.

Jaber (37) en zijn vrouw zijn gevlucht uit Syrië. Zij was toen hoogzwanger. Hun zoon (1) is op de vlucht geboren. ©Evgenia Chorou/MSF
Jaber (37) en zijn vrouw (21) zijn gevlucht uit Syrië. Zij was toen hoogzwanger. Hun zoon (1) is onderweg geboren. ©Evgenia Chorou/MSF
Mohamed (31) uit Idlib, Syrië. Woont al sinds oktober 2019 in een kamp op Samos. ©Evgenia Chorou/MSF
Mohamed (31) uit Idlib, Syrië. Woont al sinds oktober 2019 in een kamp op Samos. ©Evgenia Chorou/MSF

Onze teams roepen de Europese Commissie, de EU-lidstaten en Griekenland daarom op om de bouw van MPRIC-opvangcentra te stoppen en een einde te maken aan dit schadelijke beleid.

Medeleven en gezond verstand

‘Al meer dan vijf jaar wordt er een EU-beleid gevoerd om mensen in bedwang te houden en asielaanvragen te verwerken in zogenoemde hotspots. Dit heeft tot een ongekende crisis en enorm menselijk lijden geleid’, zegt humanitair adviseur Reem Mussa, een van de auteurs van het rapport. ‘Dit hotspot-systeem is niet alleen ontworpen om asielaanvragen te verwerken, maar ook om anderen af te schrikken die veiligheid zoeken in Europa. Maar het is nog niet te laat voor medeleven en gezond verstand.

De mensen moeten toegang krijgen tot medische hulp, bescherming en zo snel mogelijk herplaatst worden naar veilige opvangplekken.

De EU moet stoppen met inperkingsbeleid

De EU en haar lidstaten moeten een einde maken aan het huidige inperkingsbeleid ten aanzien van vluchtelingen die aankomen in Europa. Deze mensen moeten toegang krijgen tot medische hulp, bescherming en zo snel mogelijk herplaatst worden naar veilige opvangplekken, zodat de integratie in gemeenschappen in heel Europa goed kan verlopen.’

Dit artikel is afkomstig van de website van Artsen zonder Grenzen:

https://www.artsenzondergrenzen.nl/nieuws/nieuwe-opvangcentra-griekenland/

Nieuwe mensonwaardige opvangcentra op Griekse eilanden

Artsen zonder grenzen

Mensen in nood
Naritaweg 10, 1043 BX Amsterdam, Nederland
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Meer berichten over

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV