Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Nieuwe antidiscriminatiewet Zuid-Korea biedt hoop

Amnesty International

In Zuid-Korea is een wetsvoorstel ingedienddat discriminatie moet uitbannen. Het is de zevende keer dat een wetsvoorstel over antidiscriminatie bij de Nationale Vergadering werd ingediend. Bij eerdere pogingen was het opnemen van bepalingen die lhbti-discriminatie verbieden bijzonder omstreden. Nu staat de bescherming tegen discriminatie van lhbti’ers wel in het wetsvoorstel.

‘Een wet die iedereen effectief beschermt tegen discriminatie, ook lhbti’ers, zou van Zuid-Korea in Azië een pionier maken. Dit is een welkom initiatief dat, als de wet wordt aangenomen, velen hoop en veiligheid zal geven,’ zegt Arnold Fang van Amnesty International.

Gelijke rechten voor iedereen

‘Internationale wetgeving verbiedt discriminatie vanwege iemands seksuele oriëntatie, genderidentiteit of geslachtskenmerken. Nationale wetgeving om discriminatie in Zuid-Korea volledig uit te bannen, zou een cruciale stap zijn in de richting van gelijke rechten voor iedereen. President Moon Jae-in zou zich moeten inspannen om de mensenrechtensituatie in Zuid-Korea te verbeteren en zou een oprechte discussie moeten steunen over dit wetsvoorstel en andere voorstellen ter bestrijding van discriminatie van alle mensen,’ aldus Fang.

Discriminatie tijdens militaire dienst

Lhbti’ers worden in Zuid-Korea op verschillende manieren gediscrimineerd. Sommige vormen zijn geïnstitutionaliseerd. Seks met wederzijdse goedkeurig tussen volwassenen van hetzelfde geslacht wordt in het leger nog steeds gecriminaliseerd, ook al is het niet verboden. Bijna alle mannen moeten in militaire dienst en brengen ten minste 21 maanden door in een omgeving waar lhbti’ers worden gestigmatiseerd en soms wordt er zelfs geweld tegen hen gebruikt.

Corona en geaardheid

De coronapandemie legde de heersende vooroordelen tegen lhbti’ers nog eens duidelijk bloot. In de media werd een verband gelegd tussen de verspreiding van het coronavirus en seksuele geaardheid of genderidentiteit. In andere landen grepen regeringen de coronacrisis aan om de rechten van lhbti’ers in te perken.

Het indienen van het wetsvoorstel ter bestrijding van discriminatie in Zuid-Korea bouwt voort op het momentum voor dergelijke wetgeving in andere landen in Azië. Een wetsvoorstel tegen de discriminatie van lhbti’ers wordt nu besproken in Japan, terwijl Taiwan het homohuwelijk in 2019 legaliseerde.

Dit artikel is afkomstig van de website van Amnesty International:

https://www.amnesty.nl/actueel/nieuwe-antidiscriminatiewet-zuid-korea-biedt-hoop

Nieuwe antidiscriminatiewet Zuid-Korea biedt hoop

Amnesty International

Mensenrechten
Amnesty International Nederland, Keizersgracht, Amsterdam, Nederland
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Meer berichten over

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV