Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Nieuw raster schaapskooi Nationaal Park Veluwezoom meteen ‘wolvenproof’

Natuurmonumenten

Veiligheid voorop voor de schapen van Nationaal Park Veluwezoom. Natuurmonumenten en de Rhedense Schaapskudde zorgen er samen voor dat een nieuw raster bij de schaapskooi de dieren meteen beschermt tegen de wolf.

Voor zover bekend is de wolf nog niet in de buurt van de schaapskooi in Rheden geweest. Maar het is niet ondenkbaar dat hij er wel een keer zal komen. Want sinds de vestiging van een eerste wolvenroedel op de Noordwest-Veluwe in 2019 is het dier bezig aan een gestage opmars in Nederland. Zowel de boswachters van Natuurmonumenten als de herders van de Rhedense Schaapskudde vinden dat de wolf een plek verdient in de natuur. Maar ook willen ze de gewaardeerde schapen beschermen, die een belangrijke rol vervullen in het open houden van de heide.

Hoger gaas

Het raster rond de schapenweide was aan vervanging toe. Natuurmonumenten en de Schaapskudde besloten er samen voor te zorgen dat het nieuwe raster meteen ‘wolvenkerend’ zou worden. Dat houdt in dat het gaas iets hoger wordt dan nu – 1 m 20 – en dat aan de buitenzijde op drie hoogtes schrikdraad wordt aangebracht. Wolven leren snel – als ze tegen het gaas duwen en proberen er doorheen te komen, krijgen ze een schok die pijn doet. Ze weten dan: hier is geen gemakkelijke prooi voor mij, en zullen afdruipen.

De kans dat je als bezoeker iets merkt van een op termijn langskomende wolf is uiterst klein. Het schuwe dier wordt zelden gespot en dan nog bijna uitsluitend op rustige plekken diep in de natuur.

Op excursie

Wil je meer weten over de wolf in Nederland? Natuurmonumenten organiseert geregeld excursies over de wolf. Kijk in de agenda voor meer informatie.

Dit bericht is afkomstig van de website van Natuurmonumenten:

https://www.natuurmonumenten.nl/natuurgebieden/nationaal-park-veluwezoom/nieuws/nieuw-raster-schaapskooi-meteen-wolvenproof

Nieuw raster schaapskooi Nationaal Park Veluwezoom meteen ‘wolvenproof’

Natuurmonumenten

Natuur, Milieu en Dieren
Stationsplein 1, 3818 LE Amersfoort
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Meer berichten over

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV