Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Nieuw offensief verpakkingsafval schiet zonder belasting doel voorbij

Plastic Soup Foundation

Begin deze maand stuurde staatssecretaris Van Veldhoven (D66) haar ‘nieuwe offensief tegen verpakkingsafval’ naar de Tweede Kamer. Van Veldhoven: “We willen toe naar alle verpakkingen recyclen en producenten stimuleren over te gaan tot hergebruik. Met deze circulaire doelstellingen zetten we een forse stap in de goede richting voor een schone, groene circulaire economie.”

Betere recycling en hergebruik lossen de plasticsoep echter niet op. Om verpakkingsafval tegen te gaan, is productievermindering een eerste vereiste. Daarvoor is een belasting op plastic het uitgelezen instrument. Maar wat in de brief aan de Kamer ontbreekt, is het B-woord.

VERPLICHT STELLEN VAN RECYCLAAT IN PLASTIC PRODUCTEN

Nieuw plastic is nog nooit zo goedkoop geweest en drukt recyclaat (plastic gemaakt van afvalplastic) uit de markt. De staatssecretaris wijst in haar brief aan de Kamer op de verslechterde concurrentiepositie van recyclaat. Ze heeft de EU-Milieuraad daarom opgeroepen om te komen met een voorstel om een aandeel recyclaat in plastic producten verplicht te stellen. Dat is op zichzelf goed nieuws, want de situatie is schrijnend.

Er is in Nederland volop recyclaat te koop, maar niemand die dat afneemt. Een woordvoerder van Unilever legde onlangs aan het TV-programma De Monitor uit dat er niet voldoende recyclaat in de markt is van de kwaliteit die het bedrijf nodig heeft. Een andere woordvoerder voegde eraan toe dat het recyclaat stinkt en daardoor ongeschikt is voor shampooflesjes.

De staatssecretaris legt de bal bij Europa. Maar wat kan Nederland zelf al doen? Daarom is het van belang dat er een duidelijk antwoord komt op de vraag die Partij voor de Dieren (PvdD) recentelijk stelde: ‘Wanneer verwacht u dat een bepaald percentage recyclaat in verpakkingen verplicht is gesteld, welk percentage is daarbij wenselijk volgens u en welke maatregelen kunt u in de tussentijd nemen om het percentage recyclaat in verpakkingen te verhogen?’

KAMERVRAGEN OVER BELASTING OP PLASTIC

De staatssecretaris zegt ambitieuzere doelen na te streven dan nu in Europa afgesproken zijn, maar spreekt het B-woord niet uit. Dit terwijl de Europese Commissie een belasting op virgin plastic overweegt om de Green Deal te financieren. Er zou 6,6 miljard Euro mee kunnen worden opgehaald. Kennelijk is het B-woord in Nederland taboe, waarom zou dat zijn?

We zijn dan ook benieuwd naar het antwoord op een andere vraag die de PvdD stelde:

‘Bent u bereid om de mogelijkheden van een belasting op virgin plastic te onderzoeken met als doel in de eerste plaats het gebruik van plastic te ontmoedigen en in de tweede plaats het hergebruik van plastic te stimuleren? Zo niet, waarom niet?’

BELANGEN VAN SHELL LIJKEN HEILIG

In de brief aan de Kamer geeft de staatssecretaris hoog op van bedrijven die het Plastic Pact hebben ondertekend. Dat zijn de ‘ambitieuze koplopers’ die het verschil gaan maken. Maar plasticproducerende bedrijven als Shell hebben het plastic pact niet ondertekend. En daarover zwijgt de brief in alle talen. 

Daarom is het interessant om straks óók het antwoord te vernemen op de door de PvdD gestelde vragen over Shell:

  • Bent u bekend met de oproep gedaan op 7 maart in het AD door 34 bezorgde wetenschappers en experts gericht aan Shell, de banken, verzekeraars en pensioenfondsen die in Shell investeren, en de Nederlandse overheid?
  • Bent u bereid om, zoals de wetenschappers en experts oproepen, “beleid te formuleren (en na te leven) om investeringen in de productie van nieuw plastic tegen te gaan” en bent u bereid om Shell op te roepen om het Europese Plastic Pact alsnog te ondertekenen? Zo niet, waarom niet?
  • Was u, op het moment dat u in uw reactie op eerdere Kamervragen over Shell en de plasticfabriek in de VS schreef dat de investering van Shell niet strijdig hoeft te zijn met het internationale Plastic Pact, ervan op de hoogte dat het bij de plasticfabriek in Pennsylvania niet gaat om afvalplastic als grondstof? Zo nee, wat verandert dit aan uw antwoord destijds?

Het mag toch niet zo zijn dat belangen van Shell behartigd worden door verpakkingsafval alleen aan te pakken via recycling en hergebruik en niet bij de bron?

Foto: De Monitor. Onverkocht recyclaat wordt opgeslagen big bags.

Dit bericht is oorspronkelijk afkomstige van de website van de Plastic Soup Foundation:

https://www.plasticsoupfoundation.org/2020/07/nieuw-offensief-verpakkingsafval-schiet-zonder-belasting-doel-voorbij/

Nieuw offensief verpakkingsafval schiet zonder belasting doel voorbij

Plastic Soup Foundation

Plastic Soup Foundation, Sumatrakade, Amsterdam, Nederland
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Meer berichten over

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV