Ongezonde voeding is, na roken, de belangrijkste vermijdbare doodsoorzaak en leidt tot 12.900 doden per jaar. Op dit moment eet en drinkt vrijwel niemand volledig gezond en hebben zo’n 350.000 kinderen in Nederland overgewicht. De Maag Lever darm Stichting wil samen met Diabetes Fonds, de Hartstichting en de Nierstichting dat hier verandering in komt. Een nieuw kabinet kan het tij keren, door het gebruik van suiker, vet en zout in voedingsmiddelen aan banden te leggen.
De Maag Lever Darm Stichting zet vooral in op het stimuleren van gezonde voeding, zoals vezelrijke producten en veel groente, fruit, peulvruchten en noten. Wie zo min mogelijk bewerkte producten eet, kan op deze manier zelf de gezonde keuze maken. Bewerkte producten zoals soep, pastasauzen, koek, snoep, snacks en frisdranken bevatten daarentegen vaak te veel suiker, zout of vet. Bij deze producten maakt de producent de keuze voor de consument. En die keuze is vaak verre van gezond.
Ongezond eten en drinken kan leiden tot obesitas en spijsverteringsziektes zoals leververvetting en diverse soorten kanker. Daarom is het belangrijk dat bewerkte producten gezonder worden gemaakt. Tot nu toe werd dat aan de voedingsindustrie zelf overgelaten. Keer op keer blijkt echter dat fabrikanten en supermarkten te weinig stappen zetten waardoor ons eten en drinken te ongezond blijft. De vier gezondheidsfondsen, verenigd in de Alliantie Voeding voor de Gezonde Generatie, vinden dat de politiek actie moet ondernemen om het voor Nederlanders makkelijker te maken gezond te kunnen eten en drinken.
Met de campagne ‘Tijd voor gezonde voeding’ bieden de Maag Lever darm Stichting en de overige fondsen drie concrete oplossingen die het nieuwe kabinet kan inzetten. Met als belangrijkste doel een gezonde generatie op te laten groeien. Zo moet de hoeveelheid suiker, zout en vet in supermarktproducten jaarlijks verplicht naar beneden worden gebracht. Ook moet er een suikertaks komen op frisdranken om vooral jongeren – als grootverbruikers van gesuikerde drankjes – te beschermen tegen een te hoge suikerinname en het krijgen van diabetes type 2. Tot slot zijn de vier fondsen voor een verbod op elke vorm van kindermarketing voor producten als frisdrank, koekjes, ijs en chips. Te weinig kinderen in Nederland hebben een gezond voedingspatroon. Kindermarketing verleidt kinderen nu nog te vaak tot ongezond eten; de Alliantie vindt dat kindermarketing alleen nog ingezet zou mogen worden om gezond eten en drinken te promoten.
De voorgestelde maatregelen kunnen rekenen op brede steun in de samenleving, zo blijkt uit een recent door de gezondheidsfondsen uitgevoerd draagvlakonderzoek. Maar liefst 82% van de Nederlanders vindt het belangrijk dat bewerkte voeding gezonder wordt gemaakt. Ook vinden ze dat frisdranken met veel suiker duurder moeten worden (63%) en 72% is voorstander van een verbod op reclame voor ongezonde voeding voor kinderen.
Bernique Tool, directeur van de Maag Lever Darm Stichting: “Over vezelrijke voeding, groente, fruit, peulvruchten en noten kunnen we niet enthousiast genoeg zijn. Helaas ligt er nu zo veel ongezond eten en drinken in de schappen dat we er bijna niet om heen kunnen. Supermarkten en fabrikanten moeten ons écht de mogelijkheid gaan geven om voor gezonde producten te kiezen, zodat we onze jeugd gezond kunnen laten opgroeien”
Over de Alliantie Voeding voor de Gezonde Generatie
De Alliantie Voeding voor de Gezonde Generatie zet zich in voor gezonde voeding voor de jeugd. Ons doel is simpel: de voedselomgeving nú gezonder maken, zodat ieder kind in Nederland een gezond voedingspatroon kan hebben. Gezonde gewoontes op jonge leeftijd zullen leiden tot gezonde gewoontes in de rest van het leven, waardoor een gezonde generatie opgroeit die later minder ziek zal zijn.
Ga voor meer informatie naar www.gezondegeneratie.nl/alliantievoeding.