Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

NGOs bepleiten duurzamere en eerlijkere textielsector

Er moeten veel strengere normen voor textiel worden gehanteerd dan nu het geval is. De textielsector moet verduurzamen, mensenrechten respecteren en oneerlijke handelspraktijken uitbannen. Dat is de kern van de European Strategy for Sustainable Textile, Garments, Leather and Footwear, die 23 april werd gepubliceerd. Een coalitie van 65 NGO’s wil hiermee de ‘alomvattende strategie voor de textielsector’ van de Europese Commissie, die volgend jaar verwacht wordt, op weg helpen.

In dit niet officiële document hebben 65 NGOs op papier gezet waar de Europese ‘alomvattende strategie’ straks aan zou moeten voldoen. Het bevat een gedetailleerde uitwerking van de gewenste regels en maatregelen. De NGOs roepen de Europese Commissie op deze criteria te implementeren en de sector om ernaar te handelen. De Plastic Soup Foundation is één van de ondertekenaars.

Take-make-dispose

De huidige textielsector is lineair van karakter. Voor het maken van kleding worden grondstoffen gebruikt, en na het dragen wordt die kleding weggegooid. Van circulariteit, het opnieuw benutten van de grondstoffen, is nauwelijks sprake. Behalve het bevorderen van circulariteit is ook verlaging van de omloopsnelheid van kleding een belangrijk uitgangspunt. Door ‘fast fashion’ kopen consumenten vaak nieuwe kleren, terwijl de oude nog prima gedragen hadden kunnen worden.

Aandacht voor microvezels

Bij het wassen van kunststof textiel komen microvezels los. Bij elke wasbeurt van vijf kilo synthetisch wasgoed spoelen gemiddeld negen miljoen vezels mee met het afvalwater. Veel consumenten beseffen niet dat ze op deze manier bijdragen aan de plasticsoep. Een van de voorstellen is om veel meer informatie op labels verplicht te stellen, zodat consumenten beter geïnformeerd zijn wanneer zij textiel kopen.

Laura Diaz Sanchez, projectleider van Ocean Clean Wash, een campagne van Plastic Soup Foundation: ‘We vragen al jaren aandacht voor de milieuproblematiek van plastic microvezels afkomstig van textiel. Het is van groot belang dat dit probleem op Europees niveau gereguleerd wordt. De Franse regering heeft eerder dit jaar al een belangrijke eerste stap genomen: vanaf 2025 moeten alle nieuwe wasmachines voorzien zijn van een filter, dat de vezels tijdig afvangt’.

NGOs bepleiten duurzamere en eerlijkere textielsector

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV