Het Rode Kruis vreest dat de kans op hongersnood in Somalië wordt vergroot wanneer ontheemden in Somalië niet de juiste hulp krijgen. Momenteel kampt het land met de ergste droogte in 40 jaar. Steeds meer mensen moeten daardoor hun huis verlaten. Zij zoeken naar een plek om te wonen waar gewassen nog wel groeien en vee kan overleven. Als deze mensen niet de juiste hulp krijgen, heeft dit effect op de hongersnood van de gehele bevolking.
Meer dan 1 miljoen mensen zijn gevlucht voor de droogte en honger in hun omgeving. Naar verwachting wordt dit aantal de komende maanden alleen maar groter. Volgens het Integrated Food Security Phase Classification (IPC)* is er momenteel nog geen sprake van een officiële hongersnood in Somalië. De organisatie verwacht dat dit tussen april en juni 2023 wel het geval is, gezien er in die maanden nogmaals nauwelijks regen wordt verwacht en voedselprijzen hoog blijven.
“Er zijn vier factoren die de kans op hongersnood komend jaar vergroten”, zegt Mohammed Mukhier, regiodirecteur van het Rode Kruis in het Afrikaanse continent. “Eén van die factoren is het feit dat mensen hun huis moeten verlaten. De andere drie factoren zijn de steeds erger wordende droogte, oplopende voedselprijzen en geweld in het land. Wanneer we nu de juiste hulp kunnen bieden aan mensen die hebben moeten vluchten dan kunnen we de kans op hongersnood verkleinen.”
Mensen die vluchten voor droogte en honger leven vaak in overvolle tijdelijke opvangplekken. Meestal is er niet genoeg schoon drinkwater en voedsel. Ook is de hygiëne vaak niet op orde en is er niet genoeg medische zorg. Wie gevlucht is, maar niet in deze opvangplekken verblijft, hebben vaak besloten om bij familie en vrienden te gaan wonen in andere delen van het land.
Extra druk op families
“Dit geeft extra druk op families, omdat zij de kleine beetjes voedsel die ze nog hebben moeten delen met meer mensen”, zegt Carla Jonkers, plaatsvervangend hoofd internationale hulp van het Nederlandse Rode Kruis. Jonkers was onlangs voor de hulpverlening in Somalië. “Mensen leven van hun vee, maar veel dieren zijn gestorven door de droogte. Zo ontmoette ik 2 zoons die bij hun vader waren ingetrokken nadat hun vee was gestorven. Zij overleefden van giften uit het dorp en ze waren alle drie broodmager. Ook zien we moeders die geen borstvoeding meer kunnen geven door de honger. Zo kwam een moeder met een zwaar ademende ondervoede baby bij onze mobiele kliniek. Zij had uit nood geitenmelk aangelengd met vervuild water, waardoor het kindje ernstig ziek was geworden. Zonder onze hulp had de baby het niet overleefd. Gelukkig kon ze net op tijd mee naar het ziekenhuis 4 uur verderop.”
Het Rode Kruis vindt dat er specifieke hulp moet komen voor mensen die vluchten voor de gevolgen van honger in hun eigen land. Als we deze groep mensen helpen, helpen we indirect ook de mensen die nu nog wel eten hebben.
Hulpverlening
Hulpverlenen aan mensen op de vlucht is ingewikkeld, omdat deze mensen vaak van plek wisselen. Eén van de manieren waarop de Somalische Rode Halve Maan* deze mensen bereikt, is met mobiele klinieken. Daarnaast runt de Somalische Rode Halve Maan in het hele land gezondheidsfaciliteiten en er zijn teams die ervoor zorgen dat mensen financiële hulp, voedselhulp of medische hulp krijgen. Deze hulp is te ondersteunen door te doneren op giro 6251 (IBAN: NL58INGB0000006251) onder vermelding van ‘voedselnood Afrika’, of via www.rodekruis.nl.
*IPC is een internationale organisatie die verantwoordelijk is voor het bijhouden van honger in de wereld.
* De zustervereniging van het Rode Kruis in Somalië heet de Rode Halve Maan. Deze vereniging maakt net als het Nederlandse Rode Kruis deel uit van de wereldwijde Rode Kruis en Rode Halve Maan beweging.