Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Nederlandse parlementariërs roepen de Egyptische president op gewetensgevangenen vrij te laten

Amnesty International

Honderden Europese parlementariërs, onder wie ook Nederlandse Kamerleden, riepen vandaag de Egyptische president Abdel Fattah al-Sisi met klem op alle gewetensgevangenen vrij te laten. Ook Amerikaanse congresleden drongen er eerder deze week bij Al-Sisi op aan een einde te maken aan het onterecht gevangenhouden van mensenrechtenverdedigers, journalisten, advocaten en politieke activisten.

Nederlandse parlementariërs steunen oproep

Kamerleden van vrijwel alle Nederlandse politieke partijen ondertekenden de oproep aan president Al-Sisi. De Nederlandse ondertekenaars zijn Sven Koopmans (VVD), Sadet Karabulut (SP), Lilianne Ploumen (PvdA), Sjoerd Sjoerdsma (D66), Kees van der Staaij (SGP), Martijn van Helvert (CDA), Femke Merel van Kooten (onafhankelijk), Bram van Ojik (GroenLinks), Joël Voordewind (ChristenUnie), Frank Wassenberg (Partij voor de Dieren) en de Europarlementariërs Kati Piri (PvdA), Samira Rafaela (D66) en Dorien Rookmaker (onafhankelijk).

Mensenrechtensituatie verslechterd

De Europese en Amerikaanse parlementsleden vinden het de hoogste tijd dat president Al-Sisi wordt aangesproken op de verslechterende mensenrechtensituatie in zijn land. Mensen die vreedzaam opkomen voor hun mensenrechten, zoals het recht op vrije meningsuiting, vereniging en vergadering, worden er massaal gevangengezet, terwijl daders van mensenrechtenschendingen straffeloos vrij rondlopen.

De oproep komt enkele weken nadat de Egyptische autoriteiten opnieuw hun toevlucht namen tot onwettig geweld, massa-arrestaties en censuur om protesten tegen de verslechterende economische situatie te onderdrukken. Ondanks het grote risico voor hun leven, veiligheid en vrijheid, blijven Egyptenaren hun stem verheffen. De Egyptische regering heeft de coronacrisis ook aangegrepen om fundamentele vrijheden verder in te dammen en kritiek op de corona-aanpak te beteugelen.

Rechten van gevangenen

Zeker nu het coronavirus een ernstige bedreiging voor de gezondheid vormt, roepen de parlementsleden de Egyptische autoriteiten op de mensenrechten van gevangenen voorop te stellen. Een vergelijkbare oproep deden eerder dit jaar ook de Hoge VN-Commissaris voor de Mensenrechten, mensenrechtenexperts van de Verenigde Naties en gezondheidsorganisaties.

Sommige gewetensgevangenen die in de oproep worden genoemd, onder wie Ramy Shaath en Zyad el Elaimy, hebben meer dan een jaar in voorlopige hechtenis gezeten vanwege hun vreedzame politieke activisme. Mensenrechtenadvocaten zoals Mohamed al-Baqer en Mahienour al Massry worden vastgehouden omdat ze slachtoffers van gedwongen verdwijningen of willekeurige detentie vertegenwoordigden. Journalisten Esraa Abdel Fattah, Solafa Magdy, Hossam al-Sayyad en Mahmoud Hussein zitten vast vanwege hun kritische berichtgeving, waarmee het publiek het recht op informatie verder wordt ontzegd.

In totaal is de oproep ondertekend door 84 Europarlementariërs, 138 leden van parlementen in Europa en 56 Amerikaanse leden van beide kamers van het Amerikaanse congres.

Lees hier de brief die de Europese parlementariërs naar president Al-Sisi stuurden.

Dit artikel is afkomstig van de website van Amnesty International:

https://www.amnesty.nl/actueel/nederlandse-parlementariers-roepen-samen-met-europese-en-amerikaanse-collegas-de-egyptische-president-op-gewetensgevangenen-vrij-te-laten

Nederlandse parlementariërs roepen de Egyptische president op gewetensgevangenen vrij te laten

Amnesty International

Mensenrechten
Amnesty International Nederland, Keizersgracht, Amsterdam, Nederland
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Meer berichten over

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV