Nederlandse investeerders blijven geld steken in palmolie-industrie, ondanks misstanden

f07d2bdf-0b31-494e-acf0-ca3c2aa7cb37.png

Nederlandse banken en investeerders blijven geld steken in dubieuze palmoliebedrijven. Onbegrijpelijk. Met een beetje onderzoek zijn de feiten zo te vinden. Dat blijkt uit onderzoek van SOMO, in opdracht van Milieudefensie. Met jouw hulp zorgen we dat dit stopt.

82 misstanden in 8 jaar

Het onderzoek richt zich op 3 Indonesische palmoliebedrijven en hun dochterbedrijven. Het Nederlandse ABN AMRO, ABP, ING, NN Group, Rabobank en Robeco hebben hier geld in gestoken. 

Over deze palmoliebedrijven werden in de afgelopen 8 jaar minstens 82 klachten ingediend bij Indonesische overheidsinstanties.Mensen werden van hun land verdreven, bos werd illegaal in brand gestoken en gif werd in rivieren geloosd.

Het zijn zaken waarover gewoon in de krant en op verschillende websites geschreven werd. Zaken die ook de Indonesische overheden bereikt hebben en hebben geleid tot rechtszaken, overheidsonderzoeken, officiële waarschuwingen, bemiddelingstrajecten en gevangenisstraffen. Zaken dus die publiekelijk bekend waren en waar de financiële instellingen van op de hoogte zouden moeten zijn. Toch blijven Nederlandse bedrijven vette winst maken met hun investeringen in deze dubieuze palmoliebedrijven. 

Vind jij ook dat het tijd is voor regels voor investeerders, zodat hier een einde aan komt? Teken dan onze petitie.

Teken onze petitie

Topje van de ijsberg

Het onderzoek beperkte zich tot 3 bedrijven en openbaar toegankelijke bronnen. Het is waarschijnlijk dat het aantal overtredingen veel groter is. In het onderzoek werd bekeken welke stappen de Indonesische overheid heeft gezet om deze palmoliebedrijven voor de rechter te dagen, of te straffen. Het gaat onder andere om 19 rechtszaken, 18 parlementaire onderzoeken, 14 officiële waarschuwingen, en 2 gevangenisstraffen.

Steun onze oproep aan minister Hoekstra

Het lijkt zo vanzelfsprekend: dat we als samenleving regels hebben om te voorkomen dat bedrijven zich misdragen. Maar op dit moment houdt niets banken en investeerder tegen om dikke winst te maken met ontbossing, mensenrechtenschending of kinderarbeid. Daarom hebben we bindende Europese regels nodig, zodat deze foute investeringen stoppen. Wil je ons daarbij helpen?

Teken dan onze petitie

–> Het hele rapport lees je hier (Engels)

Dit bericht is oorspronkelijk afkomstige van de website van Milieudefensie:

https://milieudefensie.nl/actueel/nederlandse-investeerders-blijven-ondanks-grove-misstanden-investeren-in-palmolie-industrie

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MEER NIEUWSBERICHTEN