Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Nederlands geld wordt belegd in ontwrichtende oliepijpleidingen

Greenpeace roept PFZW, ABP, Aegon en Nationale Nederlanden op niet langer geld in deze oliewinning te pompen.

20 juni, Amsterdam – Nederlandse pensioenfondsen en verzekeraars steken geld in pijpleidingen voor vieze teerzandolie. PFZW, ABP, Aegon en Nationale Nederlanden beleggen meer dan een miljard euro in bedrijven die pijpleidingen bouwen voor de export van Canadese teerzandolie naar Azië en de VS. Inheemse bevolkingsgroepen, omwonenden en milieuorganisaties uit de VS en Canada verzetten zich tegen deze pijpleidingen. ABP en PFZW beheren miljarden pensioengeld van ambtenaren, leraren en verplegers, wiens geld op deze manier geïnvesteerd wordt in verwoestende olie. Greenpeace eist dat de pensioenfondsen en verzekeraars zich terugtrekken uit deze vervuilende industrie en werk gaan maken van hun klimaatbeleid.

Teerzand

Teerzanden zijn zanderige gronden, doordrenkt met dikke, kleverige aardolie. In Alberta, Canada ligt ‘s werelds grootste open mijn waar deze teerzanden worden afgegraven. Om de productie en export van teerzandolie op te schroeven wordt in Canada en de VS gewerkt aan drie nieuwe pijpleidingen. Dat zorgt voor een stortvloed aan problemen. Het is een duur, energieverslindend en verwoestend proces om deze olie te winnen en er bruikbare brandstof van te maken.

Bovenop de teerzanden staat eeuwenoud bos dat in hoog tempo wordt verwoest. Deze bossen zijn van oudsher het thuis van Inheemse Volken. Hun bos verdwijnt voor ontginning van de teerzanden en nu gaan de pijpleidingen ook nog dwars door hun leefgebieden. Zo’n 150 Inheemse Volken in Canada en de VS hebben zich verenigd in hun verzet tegen de bouw van deze oliepijpleidingen.

Om de olie uit de grond te krijgen, wordt een dikke laag zand afgegraven en ‘schoongemaakt’ met schadelijke chemicaliën. Die vervuilen de lucht én het water en bedreigen daardoor de gezondheid van omwonenden en Inheemse Volken. Ook is de kans op lekkages van de oliepijpleidingen groot. Sinds 2010 is er bijna iedere week een lekkage.

Kees Kodde, campaigner van Greenpeace: “Het is onbegrijpelijk dat Nederlandse instellingen nog steeds beleggen in het pijpleidingbedrijf ETP. Zij huurden een privaat beveiligingsbedrijf in om de protesten tegen de Dakota pipeline met geweld neer te slaan. Tientallen beleggers hebben zich al teruggetrokken uit de teerzanden. Nu is het aan onze pensioenfondsen en verzekeraars om dit ook te doen. Alleen op die manier halen we de doelen van het klimaatakkoord van Parijs.”

Tijd om stappen te zetten

Greenpeace heeft gesprekken gevoerd met de financiële instellingen, maar zij willen de beleggingen in teerzandolie nog niet verkopen. Ze sluiten een aantal sectoren uit, zoals tabak en controversiële wapens, maar willen deze stap niet zetten als het gaat om teerzandolie. Daarom voert Greenpeace de druk op en is er een actiepagina in het leven geroepen. Daar kunnen deelnemers en klanten van de instellingen een oproep doen om te stoppen met teerzandolie. Greenpeace wil dat Nederlanders niet langer ongewild bijdragen aan verwoesting van eeuwenoude bossen, mensenrechtenschendingen en het verder ontsporen van het klimaat.

Achtergrondinformatie

In Alberta, Canada ligt ‘s werelds grootste open mijn waar teerzanden worden afgegraven. Om de productie en export van teerzandolie op te schroeven wordt in Canada en de VS gewerkt aan drie nieuwe pijpleidingen. Dat zorgt voor de volgende problemen:

– Verwoesting van eeuwenoude wouden

Bovenop de teerzanden staat maar liefst 4,3 miljoen hectare eeuwenoud bos dat in hoog tempo wordt verwoest. En dan is er ook nog het grootste gematigde regenwoud op aarde dat ingeklemd ligt tussen de teerzanden en de Stille Oceaan. Helaas is dat de kortste weg om de olie vanuit Alberta naar olietankers aan de kust te krijgen.

– Mensenrechtenschendingen

De bossen boven de teerzanden zijn van oudsher het thuis van Inheemse Volken. Hun bos verdwijnt voor ontginning van de teerzanden en nu zullen ook de pijpleidingen dwars door hun leefgebieden gaan lopen.  150 Inheemse Volken in Canada en de VS hebben zich verenigd in hun verzet tegen de bouw van deze oliepijpleidingen.

– Gifmeren en luchtvervuiling

Om de olie uit de grond te krijgen, wordt een dikke laag zand afgegraven en ‘schoongemaakt’ met schadelijke chemicaliën. Die vervuilen de lucht én het water en bedreigen daardoor de gezondheid van omwonenden en  Inheemse Volken.

– Grote kans op een olieramp

De kans op lekkages is groot. De drie oliepijpleidingbedrijven hebben sinds 2010 373 olielekkages veroorzaakt. Dat betekent dat er bijna elke week een lekkage is.

– Versnelde klimaatverandering

Bij het ontginningsproces van teerzanden komt jaarlijks al meer CO2 vrij dan alle uitstoot van het autoverkeer in Canada bij elkaar. De teerzandolie die nu nog in de grond zit, moet daar blijven om de temperatuur op aarde met niet meer dan 1,5 graad te laten stijgen. ABP, Aegon, Nationale Nederlanden en PFZW moeten zich daarom nu terugtrekken.


Voor meer informatie:

Bram Karst

Persvoorlichting Greenpeace

06 – 2129 6895

bkarst@greenpeace.org

Nederlands geld wordt belegd in ontwrichtende oliepijpleidingen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV