Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Nederlanders willen geen uitstel CO2-heffing voor grote bedrijven

Milieudefensie

Uitstellen van de CO2-belasting voor grote bedrijven, zoals het kabinet in april besloot, valt slecht bij meer dan de helft van de Nederlanders. Dit blijkt uit een opiniepeiling van I&O Research in opdracht van Milieudefensie. Zeven op de tien Nederlanders maken zich zorgen over het klimaat en 80 procent wil dat het kabinet minstens evenveel moet blijven doen om klimaatverandering tegen te gaan, ondanks de Coronacrisis.

Door het uitstel van de CO2-heffing stoten de 300 meest vervuilende bedrijven tot 2030 minstens 17 miljoen ton extra CO2 uit, vergelijkbaar met de jaarlijkse uitstoot van 2 miljoen huishoudens, stelt Milieudefensie. De aanzwellende economische crisis lijkt weinig invloed te hebben op de urgentie van stevig klimaatbeleid. Slechts 14 procent van de Nederlanders vindt dat het wel wat minder mag.

Links en rechts tegen uitstel

Het kabinet besloot om de CO2-heffing niet in 2021 maar in 2024 in te laten gaan. Meer dan de helft (55%) van de ondervraagden vindt dit een slecht idee. Driekwart van de kiezers van GroenLinks, PvdA, PvdD en 50Plus wijst het uitstel af, ook een meerderheid van coalitiepartijen D66 (67%) en ChristenUnie (62%) en van Forum voor Democratie (58%) wil dat de heffing in 2021 ingaat. Bij de kiezers van VVD en CDA is iets minder dan een kwart voor en bijna de helft tegen uitstel.

Economie en klimaat verbonden

Milieudefensie roept het kabinet op het uitstellen van de CO2-belasting in te trekken. Jorien de Lege van Milieudefensie: “Herstel van economie en klimaat zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Dat zien de meeste Nederlanders gelukkig ook. Het kabinet moet koersen op een gezonde klimaateconomie waarin grote vervuilers hun deel betalen.”

Peiling

De peiling is uitgevoerd onder 1700 Nederlanders en is landelijk representatief. De resultaten zijn gewogen op geslacht, leeftijd, opleiding, regio en stemgedrag bij de Tweede Kamerverkiezingen in 2017.

Opiniepeiling van I&O Research over de CO2-heffing en klimaatbeleid van het kabinet
I&O Research

Volg Jorien op twitter

Foto: Flickr

Dit artikel is afkomstig van de website van Milieudefensie:

https://milieudefensie.nl/actueel/nederlanders-willen-geen-uitstel-co-2-heffing-voor-grote-bedrijven

Nederlanders willen geen uitstel CO2-heffing voor grote bedrijven

Milieudefensie

Natuur, Milieu en Dieren
Nieuwe Looiersstraat 31, Amsterdam, Nederland
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Meer berichten over

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV