Vandaag schrijft NRC dat de belofte na de brand in kamp Moria niet is ingelost: er is nog geen enkel kind vanuit Moria opgevangen in Nederland. Ondertussen is de koude winter in het nieuwe vluchtelingenkamp pijnlijk voelbaar. Harde windvlagen en flinke stortbuiten zorgen ervoor dat het kamp volstaat met water en geen tent droog te houden is. De Griekse eilanden moeten zo snel mogelijk worden ontruimd, maar in Nederland wordt een politiek probleem slechts boekhoudkundig opgelost. Nooit was het verschil tussen de Haagse werkelijkheid en die van vluchtelingen in Griekenland zo groot.
Geen verlichting voor Moria
De ‘Moria-deal’ is bedacht om zo snel mogelijk verlichting te brengen voor de humanitaire noodsituatie in kamp Moria. Maar in de uitvoering blijft de onwil van het kabinet om echt iets te betekenen duidelijk zichtbaar. Na maanden is er nog niet één alleenstaand kind in Nederland gearriveerd. En de mensen die nu in het kader van de ‘Moria-deal’ naar Nederland zijn gebracht, komen niet direct uit de kampen maar van het Griekse vasteland. Zij hadden al een verblijfsvergunning gekregen en waren al naar het vasteland overgeplaatst. Dit is dus geen verlichting voor de noodsituatie in het nieuwe kamp Moria of in één van de andere kampen.
Strenge eisen
Het kabinet heeft extra eisen gesteld waaraan de alleenstaande kinderen moeten voldoen om naar Nederland te mogen komen: ze moeten 14 jaar of jonger zijn en uit een land komen waarvoor een toekenningspercentage van 75% of hoger geldt. In de praktijk betekent dit dat zij niet uit Afghanistan mogen komen, omdat het asielbeleid voor Afghanen in Nederland erg streng is. Zo’n 60% van hen komt in aanmerking voor asiel in Nederland. Terwijl de meeste alleenreizende kinderen 15 jaar of ouder is en velen van hen uit Afghanistan komen.
Herverdeling is nodig
VluchtelingenWerk Nederland maakt zich ernstig zorgen over de aanhoudende, mensonterende noodtoestand op de Griekse eilanden. Eind vorig jaar tekenen 106.000 Nederlanders de petitie om 500kinderen op te vangen en lieten daarmee zien dat er enorm veel draagvlak is om iets te betekenen voor vluchtelingen in nood. Meer dan de helft van de Nederlandse gemeenten sloot aan bij Coalition of the Willing.
Zo snel mogelijk evacuatie
Zonder een eerlijke verdeling van asielzoekers over Europese lidstaten heeft financiële steun voor betere opvang en procedures ter plekke vrijwel geen effect. Wij dringen erop aan om per direct, met een coalitie van welwillende landen, over te gaan tot evacuatie en relocatie van de asielzoekers die nu nog klem zitten op de Griekse eilanden. Ook moet de belofte die het kabinet in september deed, om 100 kwetsbare vluchtelingen naar Nederland te halen, zo snel mogelijk moet worden uitgevoerd.