Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Na succes in Rotterdam pakt Plastic Soup Foundation vervuiling in Limburg aan

30 april 2020

De eerste poging van Plastic Soup Foundation begin dit jaar om middels een handhavingsverzoek een milieudienst te laten optreden tegen een vervuilende plasticproducent in Rotterdam, had meteen succes. Een unieke zaak voor Europa. Nu is het tijd om door te pakken. We gaan onze pijlen richten op Chemelot, het grote complex voor de chemische industrie in Limburg.

Na ons handhavingsverzoek in januari, kwam de regionale milieudienst DCMR direct in actie toen die zag hoe zwaar de Londen- en Brittanniëhaven in de Botlek waren vervuild met plastickorrels (nurdles): de grondstof die wordt gebruikt voor de productie van allerlei dagelijkse gebruiksvoorwerpen en verpakkingen. Twee maanden later werd plasticproducent Ducor door DCMR verplicht de vervuilde havens schoon te maken en kreeg een dwangsom opgelegd van 15.000 euro per geconstateerde overtreding.

Ook zijn we trots dat DCMR na ons handhavingsverzoek heeft aangegeven de plastickorrel-problematiek veel breder te gaan aanpakken. Alle vervuilende bedrijven in de regio van DCMR en de hele productieketen zullen in kaart worden gebracht. Bovendien zal er ook tegen andere bedrijven handhavend worden optreden als die nurdles lekken naar het milieu. 

Schoonmaak van de Londenhaven

Sindsdien was het eigenlijk niet meer de vraag ‘of’ maar ‘wanneer’ Ducor zou gaan beginnen. En ja hoor, vorige week kwam ons ter ore dat Ducor op dinsdag 21 april aan de slag zou gaan met het schoonmaken van de Londenhaven. We zijn er een kijkje gaan nemen – lees hier over ons bezoek aan de site.

Ducor voert als verdediging aan dat het niet de enige veroorzaker is van deze vervuiling, maar erkent wel medeverantwoordelijk te zijn. De op 21 april aanwezige directie en personeelsleden reageerden geschokt op wat ze er aantroffen. Op de eigen website doet Ducor verslag van de methode die is gebruikt om de kleine korreltjes van de basaltblokken op te zuigen.

Plastic Soup Foundation is blij met deze eerste stappen, maar ook teleurgesteld dat ons verzoek om tevens het slib in de haven te onderzoeken en schoon te maken nog niet is gehonoreerd door Rijkswaterstaat. Naar verwachting is ook dat zwaar vervuild omdat de nurdles van andere soorten plastic niet blijven drijven en aanspoelen, maar juist naar de bodem zinken. We zijn ons aan het beraden welke vervolgstappen we gaan zetten.

Natura 2000-gebieden

Daarnaast zijn we nog in afwachting van een besluit van de Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid. Bij hen ligt ons handhavingsverzoek om op te treden tegen Ducor wegens vervuilende activiteiten in een Natura 2000-gebied. Eind juni 2020 verwachten we een besluit hierover te ontvangen.

Ook handhavingsverzoek in Limburg?

We hebben niet alleen in Rotterdam onderzoek gedaan naar vervuiling met plastickorrels en grove overtredingen geconstateerd, maar ook onder andere in Limburg. Er wordt door de plasticproducenten zo slordig met het materiaal omgesprongen dat het op sommige plekken lijkt of er net een flinke hagelbui is overgetrokken.

Daarom heeft onze advocaat nu contact opgenomen met RUD, de milieudienst van Zuid-Limburg. Hopelijk komt die net zo snel in actie als DCMR. Zo niet, dan zal zeker opnieuw een handhavingsverzoek worden ingediend.


Het succes in deze nurdle-zaak hebben we mede te danken aan onze trouwe achterban.

Word ook donateur! En help ons in onze strijd tegen de plasticvervuiling.


Als je dit leuk vindt

Na succes in Rotterdam pakt Plastic Soup Foundation vervuiling in Limburg aan

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV