Al vele jaren zet het UAF zich in voor de positie van gevluchte zorgprofessionals die door regels en andere hindernissen hier hun vak niet kunnen uitoefenen. In mei haalden we hiermee opnieuw de media.
In het FD verscheen het artikel ‘Al schreeuwt de zorg om mensen, statushouders worden niet aangenomen’. Hierin zegt UAF-directeur Mardjan Seighali over de stappen die een gevluchte zorgprofessional hier moet doorlopen: ‘Het traject is te lang en te complex. Er is geen centrale coördinatie om zorgprofessionals wegwijs te maken. Wij doen wat we kunnen en boeken nogal wat succes, maar voor een structurele oplossing moet de overheid actie ondernemen.’
In Trouw verscheen een interview met een deelnemer aan het oriëntatiejaar voor hbo-Verpleegkunde. Zij was hoofd verpleegkunde in Iran, hier had ze vijf jaar lang nauwelijks werk. Het opleidingsprogramma waar ze aan meedoet is een initiatief van het UAF en de Hogeschool van Amsterdam in samenwerking met SIGRA (netwerk van werkgevers in de zorg).
Motie en Kamervragen
Naar aanleiding van de publiciteit over de trage procedures voor gevluchte zorgprofessionals diende het CDA een motie in en stelde de VVD Kamervragen.
Het UAF volgt deze kwestie op de voet en blijft zich samen met partners inzetten voor een structurele oplossing van het probleem.