Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Mother Buddy Oreen strijdt tegen kindersterfte

Red een Kind

Sommige mensen die je ontmoet, vergeet je nooit meer. Oreen uit Malawi is daar één van. Een vrouw met onvoorstelbare kracht en positiviteit. Haar missie? Een generatie zonder hiv, want nu sterven nog veel te veel moeders én kinderen aan dit virus. 

Malawi is een van de landen met de meeste hiv-besmettingen en de hoogste moedersterfte (vrouwen die tijdens of kort na de zwangerschap) overlijden ter wereld.

Elk jaar sterven er 4.600 (!) vrouwen en een derde daarvan is toe te schrijven aan hiv. Moeders die niet behandeld worden, kunnen bovendien hiv overdragen aan hun kind. In Malawi zijn er naar schatting 74.000 kinderen (0 tot 14 jaar) die leven met hiv.

Oreen heeft zelf hiv en weet als geen ander welke stigma en uitsluiting daarbij hoort. Toch weerhoudt haar dat er niet van om als Mother Buddy te strijden tegen moeder- en kindsterfte. Sterker nog, ze komt openlijk voor haar ziekte uit en door zich kwetsbaar op te stellen, helpt ze anderen.

“Als ik hoor van een zwangerschap ga ik op bezoek. Ik vertel mijn naam en dat ik hiv-positief ben. Dan leg ik uit wat moeders én vaders kunnen doen om te voorkomen dat hun kind met hiv geboren wordt. Ik verwijs hen naar het gezondheidscentrum om zich te laten testen en voor prenatale zorg. Als een moeder hiv-positief is kan ze daar ook medicatie krijgen. Tijdens de zwangerschap begeleid ik de vrouwen, ze kunnen met vragen bij mij terecht. Ik leg uit hoe ze zich kunnen voorbereiden op de bevalling en wat een gezond dieet is voor vrouwen die hiv-positief zijn.”

Oreen werd in het project van Red een Kind getraind als Mother Buddy. Mother Buddy’s zijn vrouwen die hiv-positief zijn en als rolmodel fungeren voor zwangere vrouwen. Door de inzet van Oreen en 39 andere Mother Buddy’s kregen 1.678 zwangere vrouwen  begeleiding. Daardoor is het aantal kinderen dat geboren wordt met hiv enorm gedaald. De werkwijze implementeert Red een Kind daarom ook in andere gebieden in Malawi.

Door de inzet van Oreen kregen zwangere vrouwen
de juiste zorg en stierven er minder baby’s en moeders.

EO Metterdaad bracht het verhaal van Oreen in beeld. Dat is te zien op zaterdag 25 juli om 17.10 op NPO 2. Meer informatie? Ga naar metterdaad.eo.nl/malawi

Dit bericht is afkomstig van de website van Red een Kind:

https://www.redeenkind.nl/actueel/motherbuddy-oreen-strijdt-tegen-kindersterfte/

Mother Buddy Oreen strijdt tegen kindersterfte

Red een Kind

Kinderen en kansen
Stichting Red Een Kind, George Stephensonstraat, Zwolle, Nederland
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Meer berichten over

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV