Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Mispaksel 2019 gaat naar Jumbo’s biologische paprika: ‘paprikansloos’

In plastic verpakt groente en fruit grote ergernis consumenten

Jumbo wint dit jaar de Greenpeace #Mispaksel-verkiezing. De biologische paprika verpakt in bioplastic kreeg bijna een derde van de ruim 17.000 stemmen. De paprika is daarmee verkozen tot het meest onzinnige in plastic verpakte product van 2019. De prijs werd vanmorgen bij het hoofdkantoor van Jumbo uitgereikt. 

Meike Rijksen, campagneleider plastic: “Deze in bioplastic verpakte paprika is een hele terechte winnaar. Bioplastic is geen goed alternatief. Wanneer dit plastic in de natuur komt, kan een schildpad er net zo goed in stikken. Dat het composteerbaar is, is misleidend. Dit plastic breekt alleen af onder hele specifieke omstandigheden. Die heb je niet in de natuur, niet in je composthoop en zelfs afvalbedrijven worstelen ermee. Hierdoor verdwijnt het vaak alsnog in de verbrandingsoven. Bij het gewone plastic gooien mag ook niet, daar vervuilt het de recycling, omdat bioplastic een andere samenstelling heeft. Heel verwarrend dus en er is een simpele oplossing: dat onnodige plastic jasje kan namelijk gewoon uit.”  

Jumbo

Jumbo zegt in een reactie: “We zijn al geruime tijd aan het kijken hoe we minder verpakkingen kunnen gebruiken voor onze producten. Onze paprika’s zijn momenteel nog verpakt. We zijn hard op zoek naar alternatieven, we hopen snel met een oplossing te komen.

PLUS past verpakking aan

Op de tweede plaats eindigden de in een plastic zak verpakte fairtrade bananen van PLUS. De supermarkt vindt zelf ook dat de bananen in een te grote verpakking zitten. Daarom liggen deze bananen vanaf begin volgend jaar zonder plastic zak in de supermarkt.

Meike Rijksen: “We zijn blij dat supermarkten hun verpakkingen aanpassen. De reacties op deze verkiezing laten zien, dat mensen echt niet zitten te wachten op al dat overbodige plastic. Het is fijn dat dit soort signalen serieus worden genomen. We hopen dat ze ook kritisch kijken naar andere producten in overbodige plastic verpakkingen.”

Derde, vierde en vijfde plaats

Smint verpakt in een plastic doosje, folietje en zakje is op de derde plaats geëindigd. De couscous maaltijdsalade van de Albert Heijn werd vierde. Pure Life water van Nestlé eindigde op de vijfde plek.

————————————————————–

Voor meer informatie:
Saskia van Aalst – persvoorlichter Greenpeace
saskia.van.aalst@greenpeace.org

Beeldmateriaal
Foto’s te gebruiken met bronvermelding © Marten van Dijl /Greenpeace
Video hier downloaden / bronvermelding Greenpeace

Greenpeace organiseerde dit jaar voor de tweede keer de #Mispakselverkiezing om aandacht te vragen voor de enorme hoeveelheid onzinnige en onnodige voedselverpakkingen in de supermarkt. Vorig jaar wonnen de per stuk verpakte winegums van Red Band. De Mispaksel-trofee is gemaakt door Peter Smith, de kunstenaar die in 2012 het grootste kunstwerk ter wereld van plastic zwerfafval maakte.

Er hebben 17.565 mensen gestemd.

Jumbo 5.594
Plus 5.155
Smint 2.490
Albert Heijn 2.373
Nestlé 1.953

[1] Volledige reactie Jumbo

We zijn al geruime tijd aan het kijken hoe we minder verpakkingen kunnen gebruiken voor onze producten. Als de verpakking eraf kan, dan doen we dat of we kijken naar een duurzamer alternatief. Vorig jaar hebben we het gelaserd etiket geïntroduceerd op onze biologische groenten zoals gember, courgette, kiwi en avocado. Ook hebben we in onze winkels herbruikbare tasjes voor brood, groenten en fruit liggen. Onze paprika’s zijn momenteel nog verpakt. Resultaten laten zien dat wanneer de verpakking eraf gaat, veroudering sneller optreedt. Hierdoor gaat de kwaliteit en houdbaarheid van het product snel achteruit. Dat werkt verspilling in de hand, op de winkelvloer of bij klanten thuis. En dat willen we niet, want tegengaan van voedselverspilling staat op 1. We zijn hard op zoek naar alternatieven, we hopen snel met een oplossing te komen.

Mispaksel 2019 gaat naar Jumbo’s biologische paprika: ‘paprikansloos’

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV