Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Mirian onderzoekt toegankelijkheid opvangkampen in Mozambique

Mirian, die sinds juni onze nieuwe collega is, doet voor Light for the World onderzoek in Mozambique naar de toegankelijkheid van noodhulp aan mensen met een handicap. Ze zal ons de komende tijd meenemen in haar onderzoek en ervaringen in Mozambique.

In Mozambique zijn in maart 2019 twee cyclonen geweest die grote delen van het land hebben verwoest. De provincie Sofala, waaronder de stad Beira, zijn gedeeltelijk onder water gelopen en duizenden mensen moesten worden geëvacueerd. Omdat sommige gemeenschappen vanwege de ramp volledig zijn verwoest, hebben humanitaire organisaties in samenwerking met de overheid hervestigingslocaties opgezet. Op deze locaties proberen mensen hun leven weer op te bouwen. Mensen met een handicap zijn in zulke situaties erg kwetsbaar. Onder andere omdat zij vaak niet de hulp ontvangen die zij nodig hebben. Het gebrek aan noodhulp uit zich vooral buiten de hervestigingslocaties, in de lokale gemeenschappen zelf. Light for the World doet daarom in samenwerking met UNICEF onderzoek naar de noodhulp aan mensen met een handicap, zowel binnen als buiten de hervestigingslocaties.

Dit onderzoek wordt uitgevoerd door Mirian. Zij onderzoekt welke noodhulp mensen met een handicap daadwerkelijk ontvangen en wat de mogelijke barrières zijn om toegang te krijgen tot die hulp. Om hierachter te komen gaat Mirian in gesprek met mensen met een handicap en verzorgers van kinderen met een handicap. Ook spreekt zij met verschillende partijen die betrokken zijn bij de noodhulp, zoals internationale organisaties en de lokale overheid. Een tolk helpt haar om met de mensen te communiceren. Mirian heeft veel persoonlijk contact met mensen met een handicap wat grote indruk op haar maakt: “Het is ongelooflijk schrijnend om te zien dat mensen met een beperking, die hier over het algemeen al arm zijn, door de cycloon bijna alles zijn verloren. Van sommige huizen is niets anders meer over dan puin.”

Blind en zonder dak en voedsel

Op de foto is een vrouw te zien die Mirian voor haar onderzoek heeft geïnterviewd. In de loop der tijd is zij door een onbekende oorzaak blind geworden. Voor de cycloon woonde ze thuis met haar familie en had ze de zorg over haar volwassen zoon die een beperking heeft. Tijdens de cycloon stortte het dak van haar huis in. Mirian: ”Geëmotioneerd vertelde ze dat ze ontzettend bang was toen dat gebeurde.” Samen met haar familie besloot ze onder begeleiding naar een schoolgebouw te gaan. Helaas bleek ook dit schoolgebouw in zeer slechte staat te zijn. Noodgedwongen keerde ze weer terug naar haar eigen huis, zonder dak. Na de cycloon heeft een lokale partner van Light for the World haar opgezocht en haar materialen gegeven om het huis te repareren. Ook gaven ze haar voedsel, zoals rijst, bonen en mais.

Het verhaal van deze vrouw is er één uit velen. Wij zullen de komende tijd een paar van deze verhalen met jou te delen om zo de situatie van mensen met een handicap na de cycloon Idai onder aandacht te brengen. Houd onze website en onze sociale mediakanalen in de gaten of schrijf je in via onze nieuwsbrief.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Delen:

Mirian onderzoekt toegankelijkheid opvangkampen in Mozambique

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV