Minister reikt toegankelijkheids-plaquettes uit

Concertgebouw, Rijksmuseum, Stedelijk Museum en Van Gogh Museum ontvangen vandaag uit handen van minister Ingrid van Engelshoven (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) de eerste toegankelijkheidsplaquettes van de Zonnebloem. Deze vrijwilligersorganisatie maakt vóór 2020 ruim 60 vrijetijdslocaties toegankelijker voor mensen met een lichamelijke beperking. Sinds 2017 werken de vier vrijetijdslocaties aan het Museumplein in Amsterdam met de Zonnebloem aan hun toegankelijkheid. Met de plaquettes wil de Zonnebloem locaties aanmoedigen zich voortdurend in te zetten voor hun toegankelijkheid.

Kennis en inzicht

Zo’n 1,4 miljoen Nederlanders hebben een lichamelijke beperking. Het overgrote deel ervan blijft vaker thuis dan hen lief is. Een dagje naar de dierentuin of het museum is voor hen minder vanzelfsprekend. Vaak is de informatie op de website onvolledig. Ook zijn faciliteiten, zoals invalidentoiletten of rolstoelpaden, onvoldoende aanwezig of voldoen ze niet aan de juiste afmetingen. Of de kaartjesautomaten zijn te hoog voor rolstoelgebruikers. De vrijetijdsector wil hier juist graag wat aan doen. Het ontbreekt vooral aan inzicht en kennis.

Onbeperkt Eropuit

De Zonnebloem kreeg van de VriendenLoterij een bijdrage van 574.000 euro om het project ‘Onbeperkt Eropuit’ te realiseren. Met dit project zet de vereniging haar kennis en ervaring in om vóór 2020 ruim 60 attractieparken, bioscopen, concertzalen, dierentuinen, musea en voetbalstadions beter toegankelijk te maken. Inmiddels testte de Zonnebloem al 18 locaties van de meest bezochte Nederlandse vrijetijdslocaties.

Onderzoeken

De Zonnebloem doet bij vrijetijdslocaties locatie-onderzoeken. Er vinden technische keuringen plaats van faciliteiten. Daarnaast testen 750 ‘mystery guests’ (rollator-, rolstoel- en scootmobielgebruikers) en Zonnebloemvrijwilligers de locaties in de praktijk. Op basis van de uitkomsten adviseert de Zonnebloem de vrijetijdslocaties over wat beter kan. Ook biedt de organisatie workshops aan medewerkers met een publieksfunctie. Daarin staan kennis over de doelgroep centraal.

Mystery guests

Tamara van Laarhoven, rolstoelgebruiker en één van de 750 mystery guests is inmiddels zeer betrokken bij ons project. “Hoe meer vrijetijdslocaties zich laten testen door de Zonnebloem, des te beter. Dan wordt eropuit gaan een stuk gemakkelijker én leuker. Vaak zijn kleine aanpassingen al grote verbeteringen, waardoor ik er wél op uit kan.”

Toegankelijkheid een voorwaarde

Marc Damen, directeur Nationale Vereniging de Zonnebloem onderstreept nog eens het belang van een goede toegankelijkheid van vrijetijdslocaties. “Nederland loopt achter op de ons omringende landen waar het gaat over toegankelijkheid. Maar juist de toegankelijkheid is voor iedereen een voorwaarde om er onbezorgd op uit te kunnen gaan. Alle vrijetijdslocaties geven aan dat zij graag voor iedereen toegankelijk willen zijn. Hierdoor kunnen ook mensen met een lichamelijke beperking mee doen aan de maatschappij. Dat is zoals het hoort.”

Fondsen.org
Strandplevier 23
2201 XJ Noordwijk
informatie@fondsen.org
KvK 34160633