Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Mini-longen schieten te hulp bij onderzoek naar coronavirus

Mini-longen volgende stap in strijd tegen coronavirus

De volgende stap in dit innovatieve onderzoek is ook de mini-long te besmetten. Dat levert belangrijke kennis op over de wijze waarop het virus de longen aanvalt en maakt de weg vrij naar het veilig testen van medicijnen. Longfonds is medefinancier van de ontwikkeling van de zogenaamde ‘mini-longen’. “Onze rol als aanjager en medefinancier van deze state-of-the-art techniek blijkt nu ook relevant in het onderzoek naar corona. Daar zijn we vanzelfsprekend enorm trots op,” zegt Longfonds-directeur Michael Rutgers.

De in het Hubrecht Instituut ontwikkelde mini-versies van darmen en longen beschikken over dezelfde epitheelcellen als echte organen. Dankzij deze zogenaamde ‘organoïden’ van levende cellen lukte het de onderzoekers het coronavirus in het laboratorium te vermenigvuldigen en was het mogelijk de reactie van de cellen op het virus te monitoren. Daardoor weten we nu meer over de route die het virus aflegt in de cellen. Organoïden zijn daarmee een belangrijke nieuwe onderzoeksmethode in de strijd tegen het coronavirus.

Een schat aan nieuwe inzichten

Dankzij de darmorganoïden is belangrijke kennis verkregen over het  coronavirus. Een logische volgende stap in het onderzoek is het infecteren van longorganoïden. Zowel darm- als longepitheel bevatten zogenoemde ACE2-receptoren. Deze spelen een sleutelrol in het ziekteproces, omdat het virus via deze receptoren binnendringt. In de longen veroorzaakt het levensbedreigende ontstekingen. Het vernieuwende onderzoek zal een schat aan nieuwe inzichten opleveren en bijdragen aan de strijd tegen het coronavirus.

Organoïden

Tien jaar geleden lukte het professor Hans Clevers met zijn onderzoeksgroep in het Hubrecht Instituut als eerste een mini-darm te kweken uit stamcellen. Inmiddels maakte hij ook organoïden van onder andere de nieren, eierstokken en verschillende onderdelen van de longen. De organoïden bootsen de functie van onze organen na. Ze worden al veelvuldig ingezet om medicijnen te testen.

LONGFONDS | Accelerate

De longorganoïden van de Clevers groep spelen eveneens een grote rol in het onderzoeksprogramma LONGFONDS | Accelerate. Dit internationale programma richt zich op het versnellen van medische doorbraken voor chronische longziekten als astma en COPD. Het Longfonds vroeg Hans Clevers voor de complexe longblaasjes organoïden te ontwikkelen, met het doel te onderzoeken hoe door COPD beschadigd longweefsel kan worden aangezet tot herstel.

Financiering van onderzoek

Een zeer substantieel deel van de donaties aan het Longfonds gaat naar wetenschappelijk onderzoek naar chronische longziekten. Michael Rutgers: “Onderzoek is van fundamenteel belang om echte oplossingen voor longziekten mogelijk te maken. We zijn er trots op dat we dankzij het baanbrekende onderzoek binnen het onderzoeksprogramma LONGFONDS | Accelerate ook een directe bijdrage leveren aan in de strijd tegen corona. Het sterkt ons in onze missie belangrijk onderzoek aan te blijven jagen.”

Corona beneemt ons de adem

Steun het onderzoek naar medische doorbraken. Juist nu. 

Mini-longen schieten te hulp bij onderzoek naar coronavirus

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Meer berichten over

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV