Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Mijnbouwbazen Drummond Colombia aangeklaagd voor steun aan paramilitairen

PAX voor Vrede

Leidinggevenden van steenkolengigant Drummond worden aangeklaagd voor betrokkenheid bij grove mensenrechtenschendingen in Colombia. Hen wordt verweten paramilitairen te hebben gefinancierd die zeker 3.382 slachtoffers op hun geweten hebben. Slachtoffers van moord, gedwongen verdwijning en ontvoering. De conclusies van het Colombiaanse OM lijken sterk op die van het rapport ‘The Dark Side of Coal’ dat PAX in juni 2014 publiceerde.

De vervolging is belangrijk nieuws. De huidige president van de Drummond Colombia, José Miguel Linares, en zijn voorganger Augusto Jiménez, staan terecht. Het OM in Bogotá verdenkt hen van het faciliteren en financieren van rechtse paramilitairen tussen 1996 en 2001. De misdaden werden begaan in het mijnbouwgebied in de provincie Cesar en langs de spoorlijn naar de exporthavens. Het was een terreurstrategie gericht tegen de lokale bevolking met als doel om deze te verdrijven.

The dark side of coal

De aanklacht van het Colombiaanse OM komt nadat een vermeend tussenpersoon tussen Drummond en de paramilitairen is gaan praten. Het gaat om Jaime Blanco Maya, die eerder door de Colombiaanse justitie werd veroordeeld tot 38 jaar cel voor de moord op twee medewerkers van Drummond die vakbondsleiders waren. Hij getuigt momenteel vrijwillig voor de Colombiaanse Vredesrechtbank.

PAX heeft over het geweld in 2014 het rapport ‘The Dark Side of Coal’ gepubliceerd. Dit rapport was een oproep aan de bedrijven om bij te dragen aan genoegdoening van de slachtoffers. PAX heeft niet deelgenomen aan gerechtelijke onderzoeken tegen de bedrijven. De afgelopen zeven jaar heeft PAX wel de leiders van slachtofferorganisatie, de Asamblea Campesina del Cesar, begeleid in hun contacten met staatsinstellingen en bedrijven om herstel en verzoening te bevorderen. En hoewel er stappen zijn gezet, is een dialoog er nog steeds niet van gekomen. Het is nog niet te laat voor de mijnbouwbedrijven om de dialoog aan te gaan. De aanklacht van het OM onderstreept dat slachtoffers grond hebben voor hun roep om genoegdoening.

Lees meer over de aanklacht, de misdaden en het mogelijke vervolg.

Dit bericht is afkomstig van de website van Pax Nederland:

https://www.paxvoorvrede.nl/actueel/nieuwsberichten/mijnbouwbazen-drummond-colombia-aangeklaagd-voor-steun-aan-paramilitairen

Mijnbouwbazen Drummond Colombia aangeklaagd voor steun aan paramilitairen

PAX voor Vrede

Mensen in nood
Sint Jacobsstraat 12 3511 BS Utrecht
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Meer berichten over

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV