Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Mensen van kamp Moria gedwongen naar nieuw kamp

Artsen zonder grenzen

Vanochtend heeft de Griekse politie onze teams de weg naar onze noodkliniek versperd. Duizenden mensen slapen hier op straat zonder toegang tot basisvoorzieningen. Diezelfde ochtend is een politieoperatie gestart om de vluchtelingen en migranten van Moria te dwingen naar het nieuwe kamp te gaan. Nadat wij urenlang bij de autoriteiten van Lesbos hebben aangedrongen ons door te laten, hebben onze medische teams eindelijk onze kliniek om 11.00 uur (lokale tijd, 10.00 uur in Nederland) kunnen heropenen.

Toegang tot medische zorg borgen

Het feit dat de uitvoering van een politieoperatie prioriteit kreeg over medische hulpverlening aan mensen vinden wij zorgwekkend. Gezien hun huidige omstandigheden hebben deze mensen juist medische hulp nodig. Wij dringen er bij de Griekse autoriteiten op aan, geen geweld te gebruiken om mensen naar het nieuwe kamp te bewegen. En te borgen dat medische hulpverleners toegang tot de mensen krijgen.

Ruim 500 mensen behandeld

Een week na de branden die kamp Moria hebben verwoest, hebben duizenden mensen nog steeds dringend medische zorg nodig. Daarom hebben onze teams een noodkliniek op straat opgezet, dichtbij de mensen. Van zaterdag 12 tot en met dinsdag 16 september hebben ze 508 mensen behandeld in deze noodkliniek. Het gaat om zwangere vrouwen, mensen met verwondingen, huidaandoeningen, chronische ziekten en andere problemen als gevolg van de huidige situatie. Ook zien ze dat mensen die al getraumatiseerd zijn, nu opnieuw problemen krijgen.

Oproep tot evacuatie

Onze oproep tot evacuatie van de mensen van Moria staat nog steeds. We roepen de Europese Unie en haar lidstaten op al deze mensen onmiddellijke naar een veilige plek op het vasteland of andere Europese landen te evacueren. Moria herbouwen is geen menselijke oplossing. Onze teams staan klaar om alle nodige support voor noodhulp te bieden.

Video: live verslag vanuit onze kliniek op Lesbos

In 4 dagen tijd hebben onze teams op Lesbos ruim 500 mensen behandeld die op straat slapen na de brand van moria. Verpleegkundige Francisca vertelt vanuit onze noodkliniek over de kwetsbare mensen die we zien en wat de mensen zelf willen.

mensen op Lesbos
Dit is Karim. Hij is 76 jaar oud. Karim heeft last van zijn longen en kan geen stap zetten zonder buiten adem te raken. © MSF
baby rook en traangas ingeademd noodkliniek artsen zonder grenzen
Deze 10 dagen oude baby heeft rook en traangas ingeademd. Haar moeder heeft haar voor medische zorg naar onze nieuwe noodkliniek gebracht. © MSF

Dit artikel is afkomstig van de website van Artsen zonder Grenzen:

https://www.artsenzondergrenzen.nl/nieuws/moria-nieuwkamp-lesbos/

Mensen van kamp Moria gedwongen naar nieuw kamp

Artsen zonder grenzen

Mensen in nood
Naritaweg 10, 1043 BX Amsterdam, Nederland
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Meer berichten over

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV