Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Meerderheid Tweede Kamer voor haalbare eisen voor Nederlands paspoort

Vluchtelingenwerk Nederland

Een meerderheid van de Tweede Kamer stemde voor een motie om de taaleis voor het Nederlanderschap niet onhaalbaar hoog te leggen. VluchtelingenWerk is blij en opgelucht dat tienduizenden vluchtelingen niet langer als tweederangs burgers dreigen te worden weggezet. Recent sloeg VluchtelingenWerk alarm toen bleek dat een aanpassing in de taaleis voor naturalisatie voor een groot deel van de vluchtelingen onhaalbaar hoog zou komen te liggen. De eisen voor de inburgering zouden niet langer genoeg zijn om ook een Nederlands paspoort te kunnen krijgen. De Tweede Kamer heeft dit plan vandaag tegengehouden.

Brandbrief

Begin november stuurde VluchtelingenWerk een brandbrief naar de Kamer met de waarschuwing dat de wijziging in het ‘Besluit Naturalisatietoets’ ervoor zorgt dat tienduizenden vluchtelingen niet meer in aanmerking komen om Nederlander te worden. De maatregel zou een discriminerend effect hebben en de integratie van een grote groep mensen op een negatieve manier beïnvloeden. Naast de emotionele betekenis om echt Nederlander te zijn, kan het ontbreken van de Nederlandse nationaliteit voor allebei obstakels zorgen. Vluchtelingen krijgen dan geen stemrecht, reizen naar het buitenland wordt een stuk ingewikkelder en het kan potentiële werkgevers afschrikken waardoor de kansen op een baan verkleinen.

Blij en opgelucht

Wij zijn erg blij en opgelucht dat de Tweede Kamer de motie heeft aangenomen om deze verscherpte taaleis tegen te gaan en te voorkomen dat tienduizenden vluchtelingen voor altijd tweederangs burgers blijven. Dit betekent dat staatssecretaris Broekers-Knol de opdracht krijgt de taaleis voor naturalisatie gelijk te stellen aan de taaleis van het inburgeren. Dit zal de integratie van een grote groep ten goede komen en hun kansen vergroten om een nieuw bestaan in Nederland op te bouwen.

Dit artikel is afkomstig van de website van Vluchtelingenwerk:

https://www.vluchtelingenwerk.nl/nieuws/meerderheid-tweede-kamer-voor-haalbare-eisen-voor-nederlands-paspoort

Meerderheid Tweede Kamer voor haalbare eisen voor Nederlands paspoort

Vluchtelingenwerk Nederland

Maatschappij
VluchtelingenWerk Nederland, Surinameplein 122, Amsterdam, NH, Nederland
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Meer berichten over

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV