Enige kliniek in het kamp met sluiting bedreigd door geldgebrek
Het leven op Lesbos is onverminderd zwaar voor de vluchtelingen. Het grootste deel van de mensen leven op elkaar gepakt in het tijdelijke vluchtelingenkamp Mavrovouni. Mannen, vrouwen, kinderen, oud, jong, gezond, ziek, zwanger. Iedereen in schamele tenten die ijskoud en tochtig zijn in de winter en bloedheet en benauwd in de zomer. De bewoners hebben geen privacy. Er zijn regelmatig vechtpartijen. Vrouwen durven ’s avonds hun tent niet uit vanwege aanhoudende geruchten over verkrachtingen en berovingen.
Schurft, ratten en schorpioenen
Naast bovengenoemde problemen is er een groot gebrek aan warm water, douches en toiletten. Door de slechte hygiënische omstandigheden kampen mensen met nare huid-aandoeningen zoals schurft. Ook is er een groot afvalprobleem. Volle vuilniszakken en ander afval hopen zich op tussen de tenten. Daardoor is er veel overlast van ongedierte en worden de bewoners regelmatig aangevallen door ratten, slangen, insecten en schorpioenen.
Voortbestaan kliniek in gevaar
Temidden van al deze ellende doen onze collega’s van Médecins du Monde (MdM) Griekenland er alles aan om zo goed mogelijk zorg te verlenen aan de bewoners van het kamp. De lokale medische voorzieningen op het eiland zijn totaal overbelast. De vluchtelingen zijn daarom voor medische zorg aangewezen op de kliniek in het kamp van MdM. Naast deze kliniek is er ook een medische post voor vrouwen en kinderen voor gespecialiseerde zorg in Mavrovouni. Het team van huisartsen, een gynaecoloog, een verlos-kundige en kinderartsen werkt keihard om de mensen de gezondheidszorg te bieden die ze nodig hebben. Ontzettend belangrijk werk, maar er is een groot probleem. De financiële middelen om de kliniek, de medische post en andere projecten draaiende te houden zijn bijna op. Er is geld tot eind augustus. Als er dan geen oplossing is gevonden voor het geldgebrek, moeten de hulpverleners hun werk staken. Dat zou een ramp zijn voor de vluchtelingen.
Verhuizing naar de hel
Afgelopen maand zijn ruim 700 kwetsbare vrouwen en kinderen die in vluchtelingen-kamp Kara Tepe verbleven overgeplaatst naar het overvolle Mavrovouni. Kara Tepe is inmiddels gesloten door de Griekse lokale overheid. Kostas Petradelis is field coördinator van MdM Greece op Lesbos. Hij vertelt dat de vrouwen erg bang zijn. “In Kara Tepe leefden ze met hun kinderen in containers in een apart deel van het kamp waar beveiligers hen beschermden. Het was er schoner, veiliger en er waren voldoende sanitaire voorzieningen. In het nieuwe kamp wonen de vrouwen tussen de andere duizenden vluchtelingen in tenten. Ze durven niet naar buiten en er is gebrek aan alles. De kinderen kunnen niet naar school, er is geen plek waar ze veilig kunnen spelen. Er is niets voor hen te doen.”
Stress, angst en achterdocht
Veel vluchtelingen kampen met stress, psychische problemen en klachten als slapeloosheid en angsten. Om hen bij te staan zijn er maatschappelijk werkers en psychologen actief die sociaal-psychische ondersteuning bieden aan de bewoners van het kamp. Ook zijn er zorgen over het stijgende aantal mensen dat besmet is met het coronavirus. In het kamp is een tent waar triage wordt verricht en voorlichting over Covid-19 wordt gegeven. “Er zitten op dit moment 100 positief geteste mensen in quarantaine in het kamp. Deze mensen hebben geen klachten, maar zijn wel besmettelijk. We vrezen dan ook voor een toename van het aantal gevallen de komende weken”, vertelt een bezorgde Kostas. Onlangs zijn we met een campagne gestart om de vluchtelingen te informeren over het nut van het coronavaccin. Er heerst veel achterdocht over de veiligheid van de vaccinaties.”