Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Medische noodhulp voor meer dan 50.000 mensen in Jemen

Stichting Vluchteling

Jemen is in een constant gevecht met de dood: oorlog, honger, armoede, ziekten maar ook corona. In provincies in het zuiden van Jemen bieden we levensreddende medische zorg aan, in totaal helpen we 52.900 ontheemden en gastgemeenschappen. Ook zijn mobiele medische teams zijn actief in afgelegen gebieden.

De humanitaire gevolgen van meer dan zes jaar oorlog in Jemen zijn afschuwelijk. Jemenieten worden dagelijks geteisterd door oorlogsgeweld, honger en ziekten. Samen met onze partners Intersos en het Internationale Rescue Committee werken we continue om zoveel mogelijk mensen op de vlucht te helpen.

Onze teams bieden hulp

We screenen en behandelen via onze drie mobiele medische teams 50.000 patiënten op ondervoeding, overdraagbare ziektes, wondverzorging, reproductieve gezondheidszorg en inentingen. Elk team bestaat uit een medisch assistent, een verpleger, een verloskundige, een apotheker, een gezondheidsadviseur en twee voedingsspecialisten.

We bieden voedselhulp aan bijna 2.900 Jemenieten om (acute) ondervoeding tegen te gaan. Mensen die een voedingsbehandeling nodig hebben, krijgen dat. Terwijl degenen met ernstige acute ondervoeding worden doorverwezen naar stabilisatiecentra of therapeutische voedingscentra in overheidsziekenhuizen. Ook zorgen we voor informatie over hygiëne.

Ons mobiel kliniekteam levert bovendien gezondheids- en voedingsdiensten in afgelegen gebieden, met bijzondere aandacht voor moeder- en kindzorg.

“Directe noodhulp heeft het leven van onze zoon gered”

Vele levens worden bedreigd door het grote gebrek aan medische zorg in Jemen.

Amjad was amper 16 toen hij met hevige pijn, misselijkheid en braken  werd binnengebracht in het Ku’aydina ziekenhuis in Hajja, in het  noordwesten van Jemen. Een beknelde liesbreuk tastte zijn darmen  aan. Onze chirurgen boden direct hulp en herstelden de hernia door  beschadigde weefsels te verwijderen. “Er bestaan geen woorden die onze dankbaarheid kunnen beschrijven”, zeiden Amjads ouders. “De directe noodhulp en de beschikbaarheid van de chirurgen hebben het leven van onze zoon gered.”

Onze steun aan het Ku’aydina ziekenhuis, zorgde voor de opstart van de kritieke dienst die nog ontbrak in de streek. Voor de bouw van een operatiekamer, die wij samen met onze partner Intersos opzette in 2020, waren mensen genoodzaakt een uur te reizen voordat zij geholpen konden worden. Soms was het dan al te laat, of verslechterde late actie de situatie. Onze chirurgen en medisch specialisten staan nu klaar om de mensen in Ku’aydina direct te helpen!

De situatie in Jemen is schrijnend

In Jemen voltrekt zich volgens de VN de grootste humanitaire crisis ter wereld, waarbij 80% van de bevolking afhankelijk is van hulp. Al meer dan 4 miljoen Jemenieten zagen zich genoodzaakt hun huizen te ontvluchten door het oorlogsgeweld. Acute ondervoeding en grootschalige voedselonzekerheid zijn wijdverspreid. De VN waarschuwde dat meer dan 16 miljoen mensen in Jemen dit jaar honger zullen lijden.

“De ergste hongersnood die de wereld in decennia heeft gekend”

Antonio Guterres, secretaris-generaal van de VN.

Geef om Jemen

De oorlog kunnen we helaas niet stoppen. Maar we kunnen wel helpen! Met medicijnen, medisch personeel en behandelingen tegen ondervoeding. Extra hulp is nodig, elk leven is er één.

Dit artikel is afkomstig van de website van Stichting Vluchteling:

https://www.vluchteling.nl/nieuws/2021/3/medische-noodhulp-voor-meer-dan-50.000-mensen-in-jemen

Medische noodhulp voor meer dan 50.000 mensen in Jemen

Stichting Vluchteling

Mensen in nood
Stichting Vluchteling, Laan van Nieuw Oost-Indië, Den Haag, Nederland
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Meer berichten over

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV