Fondsen.org logo

Medewerkers Efteling ruimen afval op in de natuur

Waar pas geleden de schaatsen op het ijs klikten, hoor je nu het getik van prikstokken. Een afvalploeg helpt Natuurmonumenten rond de Kaatsheuvelse IJsbaan mee met het opruimen van alle overblijfselen van de ijspret. De spreekwoordelijke kabouters zijn deze keer medewerkers van de Efteling die hun handen uit de mouwen steken.

Meer afval in de natuur

Tijdens de lockdown is het aantal bezoekers in de Loonse en Drunense Duinen enorm toegenomen. “We hoorden van Natuurmonumenten dat daarmee ook veel meer afval in het gebied achterblijft”, vertelt Wyke Smit, manager bestuurlijke zaken en duurzaamheid bij de Efteling. “Omdat ons pretpark momenteel de deuren gesloten moet houden, hebben wij aangeboden om te helpen bij het opruimen van dat afval. Onze medewerkers, die normaal verantwoordelijk zijn voor het onderhoud van de buitenruimte in de Efteling, gaan nu eenmaal per week in drie ploegen aan de slag in de natuur”.

De vogels kan ik het vergeven

“Wij zijn erg blij met deze hulptroepen”, aldus Lex Querelle van Natuurmonumenten. “Wekelijks maken onze vrijwilligers een grote ronde door de gebieden om de vuilnisbakken te legen, maar voor het zwerfvuil zijn wij afhankelijk van extra hulp”. De drie plekken waar de Eftelingtroepen ingezet worden zijn, de Kaatsheuvelse IJsbaan, de atb-route en het deel van Huis ter Heide dat grenst aan de stortplaats De Spinder. “Op deze laatste plek is het vooral de wind die veel plastic vanaf de hoge afvalberg het gebied in waait”, vertelt Querelle, “maar ook vogels pikken daar plastic op waar nog voedsel aan kleeft. Ze nemen het mee naar het natuurgebied, waar ze het oppeuzelen. “De vogels kan ik het vergeven, maar in de meeste gevallen zijn het toch mensen die er een troep van maken”.

Van de natuur komen genieten en hem dan toch vervuilen?!

“Het meeste zwerfvuil wordt inderdaad door de bezoekers zelf achtergelaten en dan zijn het vooral plastic flesjes die we hier oprapen.”, zegt Peter Houwelingen van de Efteling, die met een paar collega’s de natuurgebieden naloopt op afval. “Het is een kleine moeite om een leeg flesje terug in je tas te stoppen. Ik verbaas me er dan ook wel over dat mensen die juist komen om van de natuur te genieten, diezelfde natuur vervuilen. Gelukkig kunnen wij een steentje bijdragen, door dit op te ruimen. Zo kan iedereen van de natuur blijven genieten. We krijgen ook veel positieve reacties van wandelaars en fietsers. Dat maakt het extra leuk werk!” De afvalploegen van de Efteling blijven actief zolang de deuren van de Efteling gesloten blijven.