Open brief World Animal Protection ruim 100.000 keer ondertekend
Meer dan 100.000 mensen roepen met World Animal Protection de Nederlandse financiële sector op te stoppen met investeren in de vee-industrie. De dierenbeschermingsorganisatie publiceerde vorig jaar met BN’ers en andere maatschappelijke organisaties een open brief aan banken, verzekeraars en pensioenfondsen. De brief werd massaal ondertekend, wat het belang onderstreept om af te rekenen met dierenleed en natuurvernietiging, vindt de dierenbeschermingsorganisatie.
Financiële instellingen investeren het geld van hun spaarders, verzekerden en pensioendeelnemers in de wereldwijde vee-industrie, wat massaal dierenleed veroorzaakt, enorme gevolgen heeft voor het klimaat en de biodiversiteit en grote risico’s oplevert voor de volksgezondheid. Volgens World Animal Protection is het hoog tijd dat banken, verzekeraars en pensioenfondsen daarmee ophouden en in hun beleid vol inzetten op een diervriendelijk, plantaardig en circulair voedingspatroon. De ruim 100.000 handtekeningen worden aan verschillende financiële instellingen en hun brancheorganisaties overhandigd, om die boodschap kracht bij te zetten. Ook vele BN’ers, onder wie Loretta Schrijver, Ruben van der Meer, Diggy Dex en Anita Witzier, schaarden zich achter deze boodschap, evenals een reeks andere maatschappelijke organisaties.
Dirk-Jan Verdonk, directeur World Animal Protection: ‘De huidige mondiale vee-industrie is een onhoudbaar systeem dat massaal dierenleed veroorzaakt, en een risico is voor een leefbare planeet. Daarom moeten we naar een duurzaam voedselsysteem, diervriendelijk en meer plantaardig. Banken, pensioenfondsen en verzekeraars investeren nu nog miljarden in dit onhoudbare systeem en hebben de verantwoordelijkheid hier iets aan te doen.’ Een bank die daar de afgelopen tijd al wel duidelijke stappen in heeft gezet is ABN AMRO, die ter aanmoediging de handtekeningen van de dierenbeschermingsorganisatie al in ontvangst nam. Naast een aanscherping van hun dierenwelzijnseisen wil de bank koers zetten naar een meer plantaardig voedselsysteem.
Investeringen in dierenleed en natuurvernietiging
Nederlandse banken, verzekeraars en pensioenfondsen investeren miljarden in de wereldwijde vlees- en zuivelproductie, waaronder in landen als Brazilië, China, de Verenigde Staten en Oekraïne. Met het geld van hun spaarders, verzekerden en pensioendeelnemers worden plofkippen gefokt, varkens opgesloten in kooien, en stukken regenwoud vernietigd voor veevoer- of rundvleesproductie. De nadruk op de vlees- en zuivelproductie zorgt bovendien voor een grote bijdrage aan de uitstoot van broeikasgassen en stikstof.
Duurzaam en diervriendelijk
World Animal Protection vraagt van banken, verzekeraars en pensioenfondsen uitsluitend te investeren in een voedselsysteem dat:
- Diervriendelijk is. Dat betekent geen kooien, geen doorgefokte rassen en ruimte voor natuurlijk gedrag.
- Meer plantaardig is. Dat betekent minstens een halvering van de productie en consumptie van dierlijke producten per 2040.
- Circulair en duurzaam wordt. Dat betekent in elk geval de uitfasering van de teelt van monoculturen (zoals soja) voor veevoer.