Op maandag 16 november 2020 zijn in Irak 21 mensen geëxecuteerd onder wie personen die naar verluidt gelieerd zijn aan Islamitische Staat en die veroordeeld zijn voor terreurgerelateerde aanklachten.
‘Het wordt de hoogste tijd dat de Iraakse autoriteiten een einde maken aan het executeren van mensen,’ zegt Lynn Maalouf van Amnesty International. ‘Executies als vergeldingsmiddel doen niet alleen geen recht aan de slachtoffers van IS en hun families, ze dienen ook om een gevoel van gedeeltelijke gerechtigheid te versterken. Dat gebeurt terwijl de autoriteiten er het zwijgen toe doen over andere ernstige schendingen zoals marteling en gedwongen verdwijningen in het hele land. In een tijd waarin de autoriteiten het hoofdstuk van het conflict met IS willen sluiten, moeten ze ervoor zorgen dat ze dat niet doen met dit soort acties.’
Achtergrond
Sinds het einde van de militaire operatie om gebieden onder IS-controle te heroveren, nu drie jaar geleden, hebben Iraakse rechtbanken tientallen mensen veroordeeld en berecht wegens vermoedelijke banden met IS. Dat gebeurde in oneerlijke processen, die vaak resulteerden in de doodstraf. In veel gevallen waren vonnissen gebaseerd op zogenaamde ‘bekentenissen’ die waren verkregen na marteling.
Vorig jaar stond Irak op de vierde plaats van de landen die executies uitvoeren, waarbij het aantal geregistreerde executies tussen 2018 en 2019 bijna verdubbelde.
Amnesty International is tegen de doodstraf, altijd en overal, ongeacht de aard van het misdrijf, de kenmerken van de dader of de executiemethode. De doodstraf is een schending van het recht op leven. Het is de ultieme wrede, onmenselijke en onterende straf.
Lees meer over Amnesty’s standpunt over de doodstraf.
Dit artikel is afkomstig van de website van Amnesty International:
https://www.amnesty.nl/actueel/massaexecutie-van-21-mensen-in-irak-is-een-schande