Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Massaexecutie van 21 mensen in Irak is een schande

Amnesty International

Op maandag 16 november 2020 zijn in Irak 21 mensen geëxecuteerd onder wie personen die naar verluidt gelieerd zijn aan Islamitische Staat en die veroordeeld zijn voor terreurgerelateerde aanklachten.

‘Het wordt de hoogste tijd dat de Iraakse autoriteiten een einde maken aan het executeren van mensen,’ zegt Lynn Maalouf van Amnesty International. ‘Executies als vergeldingsmiddel doen niet alleen geen recht aan de slachtoffers van IS en hun families, ze dienen ook om een gevoel van gedeeltelijke gerechtigheid te versterken. Dat gebeurt terwijl de autoriteiten er het zwijgen toe doen over andere ernstige schendingen zoals marteling en gedwongen verdwijningen in het hele land. In een tijd waarin de autoriteiten het hoofdstuk van het conflict met IS willen sluiten, moeten ze ervoor zorgen dat ze dat niet doen met dit soort acties.’

Achtergrond

Sinds het einde van de militaire operatie om gebieden onder IS-controle te heroveren, nu drie jaar geleden, hebben Iraakse rechtbanken tientallen mensen veroordeeld en berecht wegens vermoedelijke banden met IS. Dat gebeurde in oneerlijke processen, die vaak resulteerden in de doodstraf. In veel gevallen waren vonnissen gebaseerd op zogenaamde ‘bekentenissen’ die waren verkregen na marteling.

Vorig jaar stond Irak op de vierde plaats van de landen die executies uitvoeren, waarbij het aantal geregistreerde executies tussen 2018 en 2019 bijna verdubbelde.

Amnesty International is tegen de doodstraf, altijd en overal, ongeacht de aard van het misdrijf, de kenmerken van de dader of de executiemethode. De doodstraf is een schending van het recht op leven. Het is de ultieme wrede, onmenselijke en onterende straf.

Lees meer over Amnesty’s standpunt over de doodstraf.

Dit artikel is afkomstig van de website van Amnesty International:

https://www.amnesty.nl/actueel/massaexecutie-van-21-mensen-in-irak-is-een-schande

Massaexecutie van 21 mensen in Irak is een schande

Amnesty International

Mensenrechten
Amnesty International Nederland, Keizersgracht, Amsterdam, Nederland
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Meer berichten over

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV