Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Massa-arrestaties tijdens vreedzame demonstraties in Wit-Rusland

Amnesty International

Tijdens vreedzame demonstraties in de aanloop naar de presidentsverkiezingen in Wit-Rusland zijn meer dan tweehonderd demonstranten opgepakt. De politie heeft daarbij veel geweld gebruikt.

‘De mensen die samenkwamen uit protest tegen het verwijderen van oppositiekandidaten van de lijst voor de presidentsverkiezingen, hebben alle recht om dat te doen. Vreedzaam demonstreren is een essentiële manier om je recht op vrijheid van meningsuiting en vergadering uit te oefenen’, zegt Aisha Jung van Amnesty International.

Ten minste 220 activisten werden opgepakt in Minsk en andere steden in Wit-Rusland. Zij waren de straat op gegaan nadat de centrale kiescommissie van het land had aangekondigd dat twee belangrijke oppositiekandidaten voor de presidentsverkiezingen van augustus van de kieslijst zijn gehaald. Dit zou om omstreden technische redenen zijn gebeurd. Volgens de demonstranten is de enige reden echter dat vooraanstaande politieke tegenstanders van de huidige president Alyaksandr Lukashenka buitenspel worden gezet om ervoor te zorgen dat Lukashenka zonder moeilijkheden herkozen kan worden.

Politieke tegenstanders gearresteerd

Eind mei werd de populaire presidentskandidaat Syarhei Tsikhanouski gearresteerd. Dit gebeurde waarschijnlijk om ervoor te zorgen dat hij niet mee kan doen aan de verkiezingen. Tegen hem en Viktar Babaryka, een andere kandidaat, werden later een crimineel onderzoek geopend. Hetzelfde gebeurde tegen tientallen contacten van hen. Zij zitten allen in de gevangenis.

Politiegeweld

De politie gebruikte buitensporig veel geweld tegen de demonstranten. In veel gevallen werden daarbij agenten in burger ingezet. Dit leidde tot gewelddadige reacties van sommige demonstranten, die probeerden te voorkomen dat anderen werden geslagen en gearresteerd. Uit ooggetuigenverslagen en videobeelden bleek echter dat de protesten grotendeels vreedzaam verliepen. De meeste mensen die werden opgepakt hadden ook vreedzaam gedemonstreerd. Volgens waarnemers richtte de politie zich vooral op journalisten.

Respecteer mensenrechten

‘De autoriteiten van Wit-Rusland moeten de mensenrechten respecteren’, zegt Aisha Jung. ‘Ze moeten mensen die opkomen voor hun rechten en hun politiek mening niet vervolgen. Mensen die vastzitten omdat ze vreedzaam protesteerden zijn gewetensgevangenen en moeten onmiddellijk en onvoorwaardelijk worden vrijgelaten.’

Dit artikel is afkomstig van de website van Amnesty International:

https://www.amnesty.nl/actueel/massa-arrestaties-tijdens-vreedzame-demonstraties-in-wit-rusland

Massa-arrestaties tijdens vreedzame demonstraties in Wit-Rusland

Amnesty International

Mensenrechten
Amnesty International Nederland, Keizersgracht, Amsterdam, Nederland
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Meer berichten over

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV