Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Mardjan Seighali: ‘Het is een kwestie van durven en doen!’

Blij en vereerd was ik vandaag, toen minister Koolmees aan tien elektromonteurs een diploma uitreikte. Wat is er mooier dan deze sociale impact? Tien vluchtelingen begonnen met een opleiding, alle tien haalden ze hun diploma. Die kennis kan niemand ze meer afpakken. Ze hebben hun menselijke waardigheid terug en gaan een veelbelovende toekomst tegemoet, want ze zijn verzekerd van een baan.

Het is alweer ruim tweeëneenhalf jaar geleden dat ik de eerste verkennende gesprekken voerde met energiebedrijf Alliander. Ik zocht een groot bedrijf dat het lef had om te pionieren en te investeren in menselijk kapitaal. In gemotiveerde, talentvolle mensen die gedwongen waren te vluchten en hier opnieuw moeten beginnen.

Ik zag mogelijkheden voor een nieuwe vorm van samenwerking, die van waarde en betekenis is voor veel mensen tegelijk: werkzoekenden, werkgevers en burgers die thuis een slimme energiemeter nodig hebben. Een investeringsmodel dat bijdraagt aan de oplossing van het integratievraagstuk. Een medaille die aan alle kanten goudkleurig blinkt.

Alliander waagde de sprong in het diepe, toonde lef en besloot de uitdaging aan te gaan. Daar ben ik ze enorm dankbaar voor. Ze betrokken opleidingsinstituut Temphory bij het idee, BAM Infra en vele anderen. Iets wat het UAF zelf nooit alleen voor elkaar had gekregen.

Negen maanden na onze ‘eerste date’ zag dit mbo-leerwerktraject voor monteurs het licht. Voor het eerst investeert een groot bedrijf direct in de opleiding van UAF-studenten, in zijn toekomstige werknemers. In kundige en gemotiveerde elektrotechnici waar zo enorm veel behoefte aan is.

Pionieren gaat niet vanzelf en onderweg kom je allerlei nieuwe vragen en hindernissen tegen. Dit initiatief heeft ons inzicht gegeven in hoe we bedrijven beter kunnen helpen en hoe we deelnemers optimaal kunnen toerusten voor de start van zo’n traject.

Nu is het tijd voor de ‘next step’: met zijn allen zorgen voor wederzijds begrip, respect en acceptatie op de werkvloer. Normen en waarden aanleren om het maximale resultaat te bewerkstelligen voor het bedrijf. We kruipen bijvoorbeeld in de huid van de teamleiders die hun nieuwe collega’s moeten opvangen en begeleiden op de werkvloer. Wat hebben zij nodig?

Ik ben blij dat het UAF deze pionierende rol mag vervullen en ben iedereen die bijdraagt aan het succes van dit gezamenlijke initiatief zeer dankbaar. Aan iedereen die dit voorbeeld wil volgen: het is een kwestie van durven en doen!

Beeld: UAF

Mardjan Seighali: ‘Het is een kwestie van durven en doen!’

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Meer berichten over , ,

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV