Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Magumeri ziekenhuis in Nigeria aangevallen

Stichting Vluchteling

Op 17 augustus is het Magumeri ziekenhuis in het noordoosten van Nigeria aangevallen en in brand gestoken tijdens een gewapend conflict. Het ziekenhuis staat midden in een gebied dat al jarenlang zwaar lijdt onder de terreur van Boko Haram. In dit gebied bevinden zich honderdduizenden ontheemden. We zijn geschokt door deze brutale aanval die zoveel mensen de noodzakelijke toegang tot medische zorg ontneemt.

In samenwerking met Intersos en IRC bieden wij in het Magumeri ziekenhuis medische hulp aan in één van de gevaarlijkste gebieden ter wereld. Het gebied staat onder toezicht van het Nigeriaanse leger maar heeft regelmatig te maken met aanvallen door Boko Haram. We maken ons ernstig zorgen over de bevolking die in dit gebied woont. Het ziekenhuis is namelijk het enige ziekenhuis in een gebied waar 140.000 mensen leven.

Eerder dit jaar was onze directeur Tineke Ceelen samen met ambassadeur Art Rooijakkers in Nigeria. Zij bezochten toen ook dit ziekenhuis in Magumeri en hebben met eigen ogen gezien hoe honderden vrouwen en kinderen buiten op hun beurt wachtten om een arts te bezoeken. Veel patiënten zijn ondervoed, hebben malaria of diarree. Ziekten die ontelbaar veel volwassenen en kinderen het leven kosten wanneer zij niet worden geholpen. Als zij specialistische hulp nodig hebben, hebben zij nu geen toegang tot het ziekenhuis.

Gelukkig is niemand gewond geraakt door de aanval, maar het ziekenhuis is flink verwoest. Medische apparatuur is beschadigd, daken zijn ingestort. Vanwege de onveilige situatie hebben hulpverleners het gebied moeten verlaten. De totale schade is nog niet bekend, maar dat deze groot is, is duidelijk. Een ziekenhuis hoort altijd en voor iedereen een veilige plek te zijn, een plek waar mensen medische hulp krijgen en waar zij in betrekkelijke rust kunnen herstellen. Nooit mag een ziekenhuis doelwit zijn van een gewelddadige aanval. We zijn geschokt maar vooral boos dat zoveel mensen door deze brutale aanval opnieuw slachtoffer worden van een gewapend conflict.

Dit artikel is afkomstig van de website van Stichting Vluchteling:

https://www.vluchteling.nl/nieuws/2020/8/aanvalziekenhuismagumeri

Magumeri ziekenhuis in Nigeria aangevallen

Stichting Vluchteling

Mensen in nood
Stichting Vluchteling, Laan van Nieuw Oost-Indië, Den Haag, Nederland
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Meer berichten over

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV