Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Maandverband hamsteren in coronatijd

Plan International Nederland

Maandverband en andere sanitaire producten lijken tijdens de coronacrisis duurder te worden in een groot aantal landen in Afrika, Latijns Amerika en Azië. Ook is er een tekort aan deze producten. Dat blijkt uit een onderzoek genaamd ‘Periods in a Pandemic’ van Plan International.

Door het tekort en de prijsstijging worstelen meisjes en vrouwen wereldwijd met hun menstruatie tijdens de lockdowns. “Door de pandemie is het steeds moeilijker om aan maandverband te komen. Voorheen kregen we het nog wel eens op school uitgedeeld maar nu de scholen dicht zijn is dat ook gestopt”, vertelt Diana (21) uit Kenia.

Diana bij een uitdeelpunt voor maandverband.
Diana (21) bij een uitdeelpunt voor maandverband.

Menstrual Hygiene Day

Plan International vraagt elk jaar op 28 mei, Menstrual Hygiene Day, aandacht voor menstruatie en alles wat daarbij komt kijken. Wereldwijd heerst een groot taboe op ongesteldheid. Veel meisjes en jonge vrouwen gaan een week per maand niet naar school omdat ze zich schamen. Of omdat er een gebrek is aan menstruatieproducten en ze het niet kunnen betalen.

Geen menstruatieproducten

“In veel landen waar Plan International werkt, is de toegang tot sanitaire producten zoals maandverband en tampons altijd al een uitdaging, maar het coronavirus heeft dit verergerd. Veel grenzen zijn gesloten en voorraden raken op waardoor menstruatieproducten schaars raken en duurder worden”, vertelt Mascha Singeling, Water, Sanitatie en Hygiëne (WASH) expert van Plan International.

Veel grenzen zijn gesloten en voorraden raken op waardoor menstruatieproducten schaars raken en duurder worden

Mascha Singeling (Plan International)

Wat doet Plan?

Wereldwijd worden maandelijks twee miljard vrouwen en meisjes ongesteld. Op een willekeurige dag zijn wereldwijd 800 miljoen meisjes en vrouwen ongesteld. Plan International geeft tijdens de coronacrisis extra ondersteuning aan meisjes en vrouwen in Afrika, Azië en Latijns Amerika. Zo deelt Plan op grote schaal hygiënekits uit met o.a. maandverband en zeep.

Ook zijn in een aantal landen programma’s gestart waarin herbruikbaar maandverband wordt gemaakt. Hierdoor kunnen meisjes en vrouwen makkelijker aan menstruatieproducten komen. Bovendien verdienen de vrouwen die het maandverband maken er geld mee, zodat ze hun kinderen naar school kunnen laten gaan.

Maandverband hamsteren in coronatijd

Plan International Nederland

Kinderen en kansen
Stadhouderskade 60 1072 AC Amsterdam
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Meer berichten over

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV