Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Longfonds pleit voor duidelijkheid ‘medische noodzaak’ bij medicijnen

Longfonds

Al in 2018 voerden Longfonds en andere patiëntenorganisaties hierover gesprekken met minister Bruins. In de uitzending van Max Meldpunt van 9 oktober jl. vertelt Grietje (zij heeft diabetes en COPD) wat het voor haar betekent niet het juiste medicijn te krijgen.

Grietje krijgt van de arts medicijnen van een specifiek merk met medische noodzaak voorgeschreven. Omdat in haar geval het andere merk niet geschikt is. Maar ze krijgt van haar apotheker goedkopere vervangende middelen mee. Omdat haar zorgverzekeraar alleen die vergoedt. Het vervelende voor haar is dat die medicijnen minder goed werken en bijwerkingen geven. Als ze de apotheker en zorgverzekeraar om opheldering vraagt, wordt ze van het kastje naar de muur gestuurd. Nu gebruikt ze noodgedwongen een medicijn waar ze slechter van wordt, omdat ze het duurdere medicijn niet kan betalen.

Duidelijkheid medische noodzaak

Longfonds en 16 patiëntenverenigingen willen dat de minister dit soort problemen snel oplost. Directeur Michael Rutgers van het Longfonds pleit voor betere regels bij ‘medische noodzaak’ op het recept. En op 15 oktober vroegen Tweede Kamerleden de minister om meer duidelijkheid over ‘medische noodzaak’ bij medicijnen.

Meldpunt

Herken jij deze situatie? Laat het ons dan weten. Meldingen over ongewenst wisselen van medicijnen, zoals bij ‘medische noodzaak’ op het recept, kun je plaatsen op www.longfonds.nl/meldpunt-longzorg. Melden is belangrijk, want patiëntervaringen helpen ons de belangen van longpatiënten te behartigen.

Dit bericht is oorspronkelijk afkomstige van de website van Artsen zonder Grenzen:

https://www.longfonds.nl/nieuws/longfonds-pleit-voor-duidelijkheid-%E2%80%98medische-noodzaak%E2%80%99-bij-medicijnen

Longfonds pleit voor duidelijkheid ‘medische noodzaak’ bij medicijnen

Longfonds

Gezondheid en Handicaps
Longfonds, Stationsplein, Amersfoort, Nederland
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Meer berichten over

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV