Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Leuke vragen over onze collectie

Een vraag over ‘Portret van Berlage’:
Kan iemand mij vertellen wat de hond met Berlage te maken heeft…

ANTWOORD:
Eigenlijk heeft deze hond niks met Berlage te maken, maar de kunstenaar Emo Verkerk had bij Berlage dezelfde associaties als bij de hond die hij schilderde. Zelf zegt hij hierover: “Ik wilde graag een portret van Berlage maken, want ik ben een liefhebber van alles wat hij gemaakt heeft. En die hond, dat was gewoon onze hond. […] Dus dit gaat over eeuwige sneeuw en Berlage is ook eeuwige sneeuw. Zijn baard is de eeuwige sneeuw. En die hond zit ook in die eeuwige sneeuw. Het is vrij associatief. Het was eerst gewoon een portret van die hond. Berlage was er helemaal niet. Maar toen zag ik kans om hem erin te stoppen. Hij verscheen! Hij kon!”.

Een vraag over een ‘Trekpot’:
Is deze pot alleen bedoeld om thee in te laten trekken of ook mee op te dienen?

ANTWOORD:
Een trekpot wordt gebruikt bij de Hollandse theeceremonie. In de trekpot bevond zich een sterk extract van een kostbare theesoort. Hiervan werd een klein beetje uitgeschonken en met heet water op smaak gebracht. Op een schilderij van Nicolaes Muys is zo’n theeceremonie te zien: https://www.boijmans.nl/collectie/kunstwerken/2459/de-belachelijke-jonker. Qua vorm zijn dit soort trekpotjes uit de vroege 18e eeuw geïnspireerd op Chinese voorbeelden van porselein of aardewerk.

Een vraag over ‘Interieur van het schip van de Pieterskerk te Utrecht, gezien naar het westen’
Ik ben op zoek naar de briefwisseling met betrekking tot het formaat van dit schilderij. Heb in het verleden ergens gelezen dat dit paneel min of meer bij toeval werd herontdekt als achterpaneel van een 19de-eeuws (?) bureau waarin het verwerkt was. Waar kan ik de informatie hierover terugvinden?

ANTWOORD:
Dit schilderij werd inderdaad ontdekt bij de restauratie van een bureautje. Het houten achterpaneel bleek beschilderd. De briefwisseling waar u het over heeft, vindt plaats tussen C.H. de Jonge (toenmalige directrice van het centraal museum) en Charles Redelé (tussenpersoon voor de eigenaar van het schilderij). De briefwisseling bevindt zich nu in het Utrechts Archief.

Een vraag over ‘De toren van Babel’:
WAAR is de Toren van Babel (niet de toren zelf, die staat namelijk in Babel)?

ANTWOORD
De Toren van Babel is t/m 13 januari 2019 te zien in het Kunthistorisches Museum in Wenen. Daarna is het schilderij tot eind mei te zien in de presentatie ‘Als de luiken sluiten‘.

Een vraag over ‘Achilles wordt in zijn hiel dodelijk getroffen door Paris’:
Achilles wordt hier zo te zien in zijn rechterhiel geraakt. Op het schilderij ‘Thetis dompelt Achilles in de Styx heeft ‘Thetis de linkerhiel vast. Is dit door Rubens met opzet gedaan?

ANTWOORD:
Goed opgemerkt. Waarschijnlijk is het een slordigheidje van Rubens. Onze conservator oude kunst kan geen reden bedenken waarom Rubens dit met opzet gedaan zou hebben.

Leuke vragen over onze collectie

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Meer berichten over , ,

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV