Fondsen.org logo

Lepratest met je mobieltje

Er wordt momenteel baanbrekend onderzoek gedaan naar het opsporen van de eeuwenoude ziekte lepra, namelijk: testen en diagnosticeren met je smartphone.

Verborgen leprapatiënten

Ondanks dat er sinds de jaren tachtig een middel voor lepra bestaat, krijgen jaarlijks meer dan 200.000 mensen de diagnose lepra. Onderzoek suggereert dat op elke behandelde persoon nog twintig verborgen mensen met lepra zijn.

Angst voor besmetting

Wordt lepra niet behandeld, dan veroorzaakt het zenuwbeschadiging, waardoor vaak handicaps ontstaan. Meestal worden de allerarmste getroffen door lepra, door een lage weerstand vanwege slechte voeding en levensomstandigheden. Vaak worden mensen met lepra verstoten, uit angst voor besmetting en uit angst dat het een straf of vloek van de goden zou zijn.

Op tijd opsporen en snel behandelen

Dankzij hulp van jou en mensen zoals jij, kunnen we lepra vroegtijdig opsporen, snel behandelen en zo lepra én leprabesmetting stoppen. Door goede voorlichting nemen we de vooroordelen over lepra weg, zodat mensen niet meer verstoten of weggestopt worden, maar naar onze ziekenhuizen komen voor behandeling. Op die manier kunnen we vroegtijdig behandelen, zodat er geen ernstige handicaps ontstaan.

Eerste tekenen

Dr. Arie de Kruijff leidt Leprazending in Mozambique. Hij werkt in afgelegen gemeenschappen in de onrustige noordelijke provincie Cabo Delgado. Arie legde uit dat vrijwilligers uit de gemeenschap, mensen die zelf vaak van lepra zijn genezen, met hun gemeenschappen praten over de ziekte en hen bewust maken van de eerste tekenen, waaronder huidlaesies.

We zoeken een snellere manier

Hij zegt: ,,Voor mensen met lepra is de weg naar een vroege diagnose en genezing zonder handicap lang. Wij zoeken naar een snellere manier. Het grootste probleem is: hoe vinden we mensen met voldoende klinische vaardigheden, tijd en geduld om een juiste diagnose te stellen, tussen de talloze huidziekten die op lepra kunnen lijken.”

Lepra in een vroeg stadium opsporen

Elk jaar leidt Leprazending daarom duizenden gezondheidswerkers en vrijwilligers op om lepra te kunnen diagnosticeren. Vaak beschikken gezondheidswerkers niet over adequate klinische vaardigheden, vooral als het gaat om lepra in een vroeg stadium. In zo’n geval krijgt de patiënt een huiduitstrijkje of biopsie om een diagnose te bevestigen. Maar in gebieden als het landelijke Mozambique, waar Arie en zijn team werken, zijn dergelijke voorzieningen niet.

Baanbrekend!

Dus toen Arie samen met Dr. Deanna Hagge, Senior Research Advisor bij Leprazending Internationaal, hoorden van baanbrekend onderzoek aan de Universiteit van Letland waarmee huidafwijkingen gediagnosticeerd kunnen worden door middel van multi spectrale screening, zochten ze contact met professor Janis Spigulis.

Professor Spigulis en zijn team zijn specialisten in multi spectrale screening van huidlaesies en de ontwikkeling van mobiele screeningsapparatuur.

Gebruik bij huidkanker

Om de dodelijkste vorm van huidkanker, melanoom, op te sporen, is spectrale screening succesvol gebruikt. Dankzij digitale technologie kunnen verdachte laesies direct worden gescreend aan de hand van een database. Scorefactoren bieden nauwkeurigheid, waarmee de initiële beslissingen van de clinicus aanzienlijk vergroten.

Nu onderzoek in ons lepraziekenhuis

In ons lepraziekenhuis in Anandaban in Nepal loopt nu een eenjarig onderzoeksproject om de werkzaamheid van multispectrale screening op lepralaesies te testen. Een baselinescore van digitale beelden van lepraclassificaties kan vervolgens worden ontwikkeld en worden vergeleken met andere veelvoorkomende huidaandoeningen, zoals dermatitis.

Volgende stap: op je smartphone

De volgende stap is het toepassen van een screeningsapparaat op een smartphone. Hierdoor kunnen vrijwilligers en gezondheidswerkers de diagnose van een lepralaesie in enkele minuten in handen hebben.

Opwindend vooruitzicht!

Sian Arulanantham van Leprazending (op de foto) zegt: ,,Baanbrekende diagnostische hulpmiddelen zijn hard nodig om lepra snel en nauwkeurig te diagnosticeren in de afgelegen gebieden van Azië en Afrika, waar we werken. Er zijn zoveel gemeenschappen die geen toegang hebben tot huiduitstrijkjes en biopsieën in ziekenhuizen, die ook duur en invasief zijn. Het is een opwindend vooruitzicht: een gezondheidswerker, met deze technologie op zak, om lepra nauwkeuriger te diagnosticeren met een scanner op haar of zijn smartphone! Iemand met lepra kan onmiddellijk worden behandeld en een levenslange handicap worden bespaard.’’