‘Laat de kans op mooie herinneringen niet liggen’

santa%20run_yvonne_detail.jpeg

Yvonne van Gelderen racete zaterdag 21 december met haar elektrische rolstoel door Gorinchem. Met nog 1.000 andere kerstmannen deed ze mee aan de Santa Run. “Dit kan ik iedereen aanraden.” 

Waar je ook kijkt in het centrum van Gorinchem, alles en iedereen is rood, bebaard, bemutst en (goed) gemutst. Midden in die massa bevindt zich Yvonne, klaar voor haar tweede deelname aan de jaarlijkse Santa Run door haar woonplaats. “Ik ben niet de enige in een rolstoel hier. Ik vind het heel waardevol dat ook mensen met een rolstoel gewoon kunnen deelnemen aan de Santa Run. Je gunt toch iedereen dit plezier?” In 2018 deed Yvonne voor het eerst mee en wist na afloop meteen: dit ga ik vaker doen.

In volle sprint

Na een gezamenlijke warming-up verzamelt de menigte zich achter het startlint. Het startschot. En weg zijn ze. De eersten in volle sprint, de volgende groep in een drafje en ook Yvonne is weg. “Het mag dan een run heten, maar je kunt lekker in je eigen tempo meedoen.” Onderweg wordt ze door velen langs de route begroet. Haar hulphond heeft helemaal veel bekijks.

Een echt buitenmens

Sinds het moment dat Yvonne in een rolstoel zit, is haar hond altijd bij haar. Die helpt Yvonne met aankleden, het openen van deuren en schat voor Yvonne de toegankelijkheid van een ruimte in. Nu is ze zelf hélemaal niet van het binnen zitten, omschrijft de Gorinchemse zichzelf, maar met de hond voelt ze zich buiten de deur zekerder. “Ik ben een echt buitenmens en heel actief. Ik laat me ook echt niet tegenhouden door mijn rolstoel. Ik zeg altijd tegen anderen: als je de mogelijkheid ziet om iets te ondernemen, doe het! Lukt het je niet alleen, vraag dan een ander om hulp. Dan heb je het sámen naar je zin. Als je maar niet thuis blijft zitten.”

Zonnebloem Gorinchem

Met de Zonnebloem-afdeling Gorinchem gaat Yvonne regelmatig op pad. Naar optredens, een bingo of een gezellige maaltijd met dorpsgenoten. “De Zonnebloem helpt me op alle mogelijke manieren. De afdeling houdt me op de hoogte van leuke activiteiten en helpt me direct waar dat nodig is. De vrijwilligers hier werken keihard om voor de deelnemers leuke activiteiten te organiseren.”

‘Mooie herinneringen’

Ook na haar tweede Santa Run roept Yvonne meteen: ‘Volgend jaar weer!’ “Het was geweldig. Dat rode lint van kerstmannen door de stad is prachtig.” Ze maakte direct twee vrienden – beiden ook in een rolstoel – warm voor de editie van volgend jaar. En ze kan meer mensen met een lichamelijke beperking aanraden mee te doen. “Evenementen als een Santa Run bezorgen je mooie herinneringen. Het is zonde als je die herinneringen mist omdat niet denkt in mogelijkheden.” 

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MEER NIEUWSBERICHTEN