Koolmonoxide, een echte sluipmoordenaar

Koolmonoxide, een echte sluipmoordenaar – Rode Kruis Nederland‎

Nieuwsbericht

Geplaatst op: 4 februari 2019

Als Judith zondagochtend bij het voetbalveld haar vriend aan het aanmoedigen is, krijgt ze een verontrustend telefoontje van haar ex Bert. Bert klinkt niet zoals ze gewend is. Hij vertelt dat zijn vriendin en hun zoon bewusteloos in huis liggen. Zelf voelt hij zich ook niet goed. Judith voelt in elke vezel van haar lichaam dat dit foute boel is. “Ik schreeuw direct: ‘Je moet nú het huis uit! Het is koolmonoxidevergiftiging!’” Met deze woorden voorkwam ze een drama.

Een paar uur eerder…

Berts ochtend begint, zoals een echte zondagochtend, rustig thuis met het gezin. Dochter Wiesje (4) heeft al de hele week waterpokken en voelt zich niet lekker. Samen met haar moeder gaat ze even op bed liggen in de kamer die grenst aan de woonkamer. Zoon Savi (10) zit nog met zijn vader op de bank. Ook hij voelt zich niet lekker. ‘Pap, ik heb zo’n hoofdpijn.’ Bert adviseert hem om even wat te eten. ‘Pak even een boterhammetje, misschien voel je je dan iets beter. En neem anders een paracetamol.’

Savi loopt naar de keuken voor een boterham. ‘Pap, ik word echt niet goed’, zegt hij nog en dan klapt hij bewusteloos op de grond. Bert staat op om zijn zoon te helpen, maar hij is zo duizelig dat hij zich kruipend moet voortbewegen. Hij grijpt zijn telefoon van de salontafel en roept zijn vriendin uit de slaapkamer. Zodra zij de kamer inloopt valt ook zij op de grond. Iedereen om Bert heen is nu buiten bewustzijn en dochter Wiesje ligt nog in diepe slaap op bed. Bert belt de eerste die in hem opkomt: Judith.

Het was alsof iemand heel hard in mijn hoofd kneep.

Judith: “Ik weet niet wat er in mij opkwam dat ik meteen wist dat het koolmonoxide was. Ik kreeg het op een of andere manier ingefluisterd.” Het voetbalveld is twee straten verderop. Op de voetbalclub worden de hulpdiensten gebeld en Judith rent met twee man sterk naar het huis. “We liepen de woonkamer in, terwijl één vriend voor de deur bleef wachten. Eenmaal binnen voelde ik direct een enorme druk op mijn hoofd. Het is echt alsof iemand je vastpakt en heel hard in je hoofd knijpt. Ik speur het huis af en zag dat de schuifpui een stukje opengeschoven was. Buiten op de stoep lagen ze alle vier.” In drie minuten tijd heeft Bert met zijn laatste kracht de bewusteloze lichamen van zijn vriendin en zoon naar buiten kunnen slepen. Op zijn arm lag Wiesje.

Toen de brandweer arriveerde sloegen hun melders direct aan. Het hele huis zit vol kooldioxide. De geiser in de keuken bleek de oorzaak. Later in het ziekenhuis horen ze dat het een wonder is dat Bert nog van de bank kon komen, zoveel koolmonoxide had hij in zijn bloed. “Wat als Bert mij niet meer had kunnen bellen? Wat als ik mijn telefoon niet gehoord had? Dan zou ik ‘s middags, als ik mijn zoon kwam ophalen, het hele gezin dood aantroffen hebben. En dat laat je niet los.”

“De tijd erna is natuurlijk ontzettend emotioneel, veel slapeloze nachten. Ik was gewoon bijna mijn ex-man, zijn vrouw, mijn zoon en haar kleine dochtertje kwijtgeraakt. Als je ziet wat een impact dat heeft op een gezin. En ook daarna, de angst. Mijn zoon had ook een trauma. Toen hij bij mij thuis kwam, vroeg hij meteen of onze ketel wel goed was. Ik heb daarom meteen de monteur laten komen en onze ketel laten checken. Ook kon hij mijn zoon uitleggen dat het veilig was in huis. Dit zorgde voor wat geruststelling.”

Koolmonoxidemelder

“Voor een paar tientjes heb je een koolmonoxidemelder in huis en kun je levens redden. Het dorp, de voetbalclub, iedereen om mij heen attendeer ik op het belang van een koolmonoxidemelder. Het liefst zou ik verplicht willen stellen dat iedereen een melder in huis heeft. Ook hoor ik nog veel misvattingen om mij heen. Dat ze verkeerd worden opgehangen of dat mensen denken: ‘dat ruik je toch?’. Nee, je ruikt, ziet en proeft het niet. Het is een echte sluipmoordenaar.”

Samen maken we een verschil

Blijf op de hoogte

Fondsen.org
Strandplevier 23
2201 XJ Noordwijk
informatie@fondsen.org
KvK 34160633