Fondsen.org logo

Koningin Máxima ontmoet vrouwelijke ondernemers Ivoorkust

Koningin Máxima heeft op maandag 13 juni een werkbezoek gebracht aan vrouwelijke ondernemers en medewerkers van internationale hulporganisatie CARE in Ivoorkust. Zij deed dit als VN-pleitbezorger voor inclusieve financiering voor ontwikkeling. Ze sprak onder meer met leden van door CARE opgezette spaar- en leengroepen. Dat zijn groepen van twintig tot dertig kleinschalige vrouwelijke ondernemers, die samen op dorpsniveau geld sparen en lenen.

Gladys Gbehi, 42 jaar oud, is lid van de spaar- en leengroep “Amour Main dans la Main”, in de buurt van de hoofdstad van Abidjan die Koningin Máxima bezocht. Gladys vertelde hoe zij, als weduwe en moeder van 4 kinderen, een winkeltje heeft waar zij water verkoopt dankzij haar deelname aan de groep. Daardoor kan ze elke maand een klein bedrag sparen en samen met de andere leden een fonds opbouwen. “Financiële inclusie is een van de beste manieren om de armoedecirkel te doorbreken,” vertelt Aisha Rahamatali, Senior Economic Manager on Women’s Economic Justice bij CARE, die ook aanwezig was bij het bezoek. “Door een vrouwelijke ondernemer te steunen, zorgen we ervoor dat zowel zij als haar familie betere toegang krijgt tot voedzame maaltijden, gezondheidszorg en onderwijs. Investeren in rechtvaardigheid is investeren in sterke gemeenschappen en een robuuste economie.”

Een weg uit de armoede

In gesprek met een van de leden van de spaar- en leengroep, benadrukte Koningin Máxima dat toegang tot financiële diensten een weg uit de armoede biedt, meer ontwikkelingskansen creëert en het leven van mensen verbetert. Tot nu toe heeft CARE meer dan 7,6 miljoen leden van spaar- en leengroepen in 51 landen ondersteund. Het doel voor 2030 is om 65 miljoen mensen (waarvan 50 miljoen vrouwen en meisjes) te ondersteunen bij het vormen van spaar- en leengroepen.
Door digitalisering kunnen spaar- en leengroepen een nog groter succes worden. In 2017 ontwikkelde CARE samen met leden van spaar- en leengroepen een app genaamd Chomoka (nu een sociale onderneming). Met behulp van de applicatie worden gegevens gedigitaliseerd, wordt kredietgeschiedenis opgebouwd en ontstaat er toegang tot financiële diensten, landbouwinputs en verzekeringen via een digitale marktplaats. Chomoka is momenteel beschikbaar in 5 vijf Afrikaanse landen, waaronder Ivoorkust, en breidt zich uit naar meer landen.

“Vrouwelijke ondernemers vertegenwoordigen een onaangeboorde markt voor financiële instellingen, en wij willen graag met hen samenwerken om deze lucratieve doelgroep te bedienen”

Reintje van Haeringen, algemeen directeur van CARE Nederland

Impact van spaar- en leengroepen

Er is een directe relatie tussen armoede en ongelijkheid. Daarom pakt CARE schadelijke normen aan door vrouwelijk leiderschap te stimuleren. In veel landen is het voor vrouwen niet eens mogelijk om een bankrekening te openen of een lening af te sluiten. De belemmeringen voor de financiële inclusie van vrouwen zijn divers. Variërend van discriminerende sociale normen, wet- en regelgeving. Voorwaarden voor toegang tot financiële producten en diensten zijn niet aangepast aan hun behoeften en eisen. Dit ondermijnt niet alleen de onafhankelijkheid van vrouwen, maar heeft ook negatieve gevolgen voor de economie. Door vrouwen een betere toegang te geven tot aangepaste financiële producten en diensten, met inbegrip van toegang tot en gebruik van digitale diensten, zou de wereldeconomie volgens CARE jaarlijks een potentiële impuls van maar liefst 330 miljard US dollar kunnen krijgen. Deze financiële verbetering beperkt zich niet alleen tot de vrouwen in kwestie, maar verspreidt zich over de hele gemeenschap.

Onaangeboorde markt

In vergelijking met niet-leden neemt het spaargeld van de leden gemiddeld met 34 procent toe, wat ook leidt tot een toename van het aantal ondernemingen van de leden. Een bijkomend voordeel is dat de groepen hechte netwerken vormen en daardoor meer invloed hebben en opkomen voor hun rechten en belangen. CARE roept financiële instellingen over de hele wereld op om vrouwelijke ondernemers beter te bedienen. “Vrouwelijke ondernemers vertegenwoordigen een onaangeboorde markt voor financiële instellingen, en wij willen graag met hen samenwerken om deze lucratieve doelgroep te bedienen”, zegt Reintje van Haeringen, algemeen directeur van CARE Nederland.

Foto: Koningin Maxima op bezoek bij een van de leden van een door CARE ondersteunde spaar- en leengroep in Abobo, een buitenwijk van Abidjan. Copyright CARE/Dago Nadi Jessica