Ook tijdens coronaperiode onverminderde inzet vrijwilligers
De Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) kijkt terug op een jaar dat rustiger verliep dan het jaar ervoor. In 2021 voeren de reddingboten meer dan 2.200 keer uit voor hulpvragen. Dat aantal was lager dan in 2020, het drukste reddingjaar ooit. Vermoedelijk zorgden het slechte zomerweer en de opheffing van reisrestricties voor minder recreatie en drukte op het water.
Onverminderde inzet
Ruim 1.400 vrijwilligers stonden afgelopen jaar 24 uur per dag, zeven dagen per week onder alle omstandigheden klaar om mensen en dieren in nood op het water te helpen. Ze brachten in 2021 ruim 3.550 personen en 110 dieren veilig aan wal. Ook de KNRM lifeguards op de vier Friese Waddeneilanden kwamen volop in actie. Naast het verlenen van eerste hulp, redden zij tijdens 23 acties, 38 personen. En de vrijwillige KNRM-operators van het KNRM Helpt Assistentiecentrum (KAC) zorgden dat watersporters met niet-spoedeisende hulpvragen advies kregen. Een groot deel van de vragen kon op afstand telefonisch of met hulp van derden afgehandeld worden. Zo werd in sommige gevallen het onnodig inzetten van een reddingboot voorkomen. De artsen van de KNRM Radio Medische Dienst (RMD), die dag en nacht bereikbaar zijn voor medische vragen, gaven dit jaar ruim 840 adviezen aan zeevarenden over de hele wereld.
100% inzetbaar
Door alle coronamaatregelen hadden vrijwilligers nog steeds te maken met andere werkomstandigheden dan ze gewend zijn. Oefenavonden konden niet altijd doorgaan en er werd in sommige periodes gevaren met een minimum aan bemanningsleden en in vaste bubbels. Ondanks de beperkingen zijn alle 45 reddingstations volledig inzetbaar gebleven.
Jacob Tas, directeur KNRM: “Bij de KNRM draait het bij uitstek om samenwerken. Maar door corona moest dat samenwerken soms op hele andere, nieuwe manieren. Dat de reddingstations 100% operationeel inzetbaar bleven, verdient een enorm groot compliment aan alle medewerkers en vrijwilligers; de bemanning, helpers aan de wal en plaatselijke commissieleden. En niet te vergeten de mensen die dit op de achtergrond mogelijk maken: partners, familieleden en werkgevers. Hun steun is onontbeerlijk voor het werk dat we doen.”
Reddingen om niet te vergeten
Ieder jaar zijn er acties die indruk maken of net even anders zijn. Begin juli redden KNRMāers 21 jonge Belgische zeescouts op de Oosterschelde. Tijdens de reddingactie met windkracht 8 wisten ze de grote groep minderjarigen in veiligheid te brengen. Rond de Waddeneilanden kwamen in augustus meerdere reddingboten in actie bij urenlange zoekacties naar een vermiste zwemmer en een overboord geslagen cruisepassagier. Ondanks alle inzet werden beide vermiste personen niet aangetroffen en konden ze helaas niet meer worden gered.
In 2021 stond de KNRM ook stil bij een aantal grote reddingsacties uit de geschiedenis. Zo werd op Terschelling en in Hoek van Holland het verlies van twaalf redders tijdens een grote storm in 1921 herdacht. Ook was de KNRM aanwezig bij de herdenking van de Dakotaramp van 25 jaar geleden, waar ruim 50 redders hielpen met het zoeken en bergen van slachtoffers in de Waddenzee.
Goed doel
De KNRM is een goed doel en volledig afhankelijk van vrijwillige bijdragen van donateurs, giftgevers, sponsoren en erflaters. Maar door corona zijn in 2021 opnieuw veel fondsenwervende activiteiten helaas afgelast. De KNRM is dan ook extra blij dat ruim 105.000 trouwe donateurs, de redders aan de wal, de organisatie financieel zijn blijven steunen. Met hun bijdrages maken zij het mogelijk dat de KNRM 24 uur per dag klaar staat om uit te varen en mensen en dieren in nood op het water te redden.
Vlootvernieuwing
In 2022 gaat de KNRM verder met de vlootvernieuwing. De oudste boten uit de huidige reddingvloot zijn na 30 jaar trouwe inzet toe aan vervanging. De eerste van acht nieuwe reddingboten uit de ‘Van Wijk’-klasse maakte eind 2021 haar proefvaart en zal in de loop van 2022 worden ingezet. Deze serie boten is genoemd naar een erflater die geld naliet voor de bouw van een boot. De KNRM hoopt alle nieuwe reddingboten, die de komende jaren gebouwd gaan worden, traditiegetrouw te vernoemen naar een schenker of erflater, om zo herinneringen aan geliefden of bijzondere momenten in ere te houden.