Meer weten? informatie@fondsen.org

Kisjonah en Sofie zeilen naar de klimaattop in Chili

Sofie en Kisjonah willen namens Milieudefensie naar de VN-klimaattop in Chili. Niet met het vliegtuig, maar met de zeilboot. Op 2 oktober vertrekken zij met Sail to the COP naar de klimaattop. Zo laten zij wereldleiders, en iedereen die meekijkt, zien dat het ook anders kan.

Steun de reis van Sofie en Kisjonah

Mensen vliegen steeds meer. De groei van vliegverkeer en vervuilend transport is één van de grootste bijdragers aan klimaatverandering. Toch wordt dit thema bij belangrijke klimaatafspraken zoals de COP vaak buiten beschouwing gelaten. Met deze zeilreis vragen Sofie en Kisjonah en de 34 andere jongeren die meezeilen aandacht voor duurzaam reizen.

Kisjonah (24):

“Om de aarde te redden moeten we allemaal ons steentje bijdragen. Ik heb nog niet zo veel ervaring met de klimaatbeweging, maar ik ben klaar voor actie en bereid om veel te leren. Door verslag te doen van mijn ervaring met Sail to the COP hoop ik zo veel mogelijk mensen te inspireren om ook in actie te komen.” 

Sofie (27):

“De effecten van klimaatverandering zijn oneerlijk verdeeld. In Nederland en andere rijke landen is de klimaatcrisis een ver-van-ons-bed-show. En is het heel normaal om het vliegtuig te pakken als je op vakantie gaat. Terwijl mensen op andere plekken in de wereld dagelijks te maken krijgen met de gevolgen van klimaatverandering. Ik ben erg gemotiveerd om onderdeel van de oplossing te zijn, in plaats van het probleem. Ik hoop dat we op deze manier weer iets dichterbij een oplossing komen voor duurzaam reizen, en daarmee ook dichterbij gelijkheid.” 

Vind jij het belangrijk dat er oplossingen komen om duurzaam reizen mogelijk te maken én dat jongeren een stem krijgen tijdens de klimaattop? Doe mee met de crowdfunding en steun de reis van Kisjonah en Sofie.

 

Wat wil jij weten?

  1. Waarom ondersteunt Milieudefensie deze reis?
  2. Wie zijn Kisjonah en Sofie en waarom sturen we juist deze twee meiden mee aan boord?
  3. Wat gaan de jongeren doen in Chili?
  4. Hoe verloopt de reis?
  5. Op de website van Sail to the COP is ook al een crowdfunding bezig. Hoe verschilt deze van de crowdfunding voor Kisjonah en Sofie?
  6. Hoe gaan de jongeren weer terug naar Nederland?
  7. Waarom bestaat de groep alleen uit jongeren?
  8. Hoe bekostigen de anderen van Sail to the COP hun reis?

Waarom ondersteunt Milieudefensie deze reis?

Sail to the COP is een initiatief van jongeren die duurzaam reizen op de kaart willen zetten tijdens de klimaattop in Chili.
De stem van jongeren is ondervertegenwoordigd tijdens belangrijke klimaatoverleggen, terwijl jongeren lang met de gevolgen van klimaatverandering moeten leven.
Daarom ondersteunen wij hun missie om de stem van jongeren te laten horen tijdens de klimaattop.
Milieudefensie vindt het belangrijk dat er meer aandacht komt voor duurzaam reizen. Vliegverkeer zorgt voor een snellere opwarming van de aarde en zorgt voor veel geluidsoverlast. Bovendien is de uitstoot slecht voor de luchtkwaliteit. Als ondertekenaar van het luchtvaartmanifest ondersteunt Milieudefensie vernieuwende initiatieven voor duurzaam reizen.

^ Terug omhoog

Wie zijn Kisjonah en Sofie en waarom sturen we juist deze twee meiden mee aan boord?

Kisjona en Sofie zijn twee Nederlandse jongeren die meedoen aan het project Fair Future Generators. Sail to the COP is één van onze plaatsingspartners en wij hebben Kisjonah en Sofie geselecteerd om Milieudefensie te representeren tijdens de Sail to the COP reis.
Voorheen waren deze meiden nog niet actief in de klimaatbeweging. Door Sofie en Kisjonah mee te sturen aan boord hopen wij andere jongeren te inspireren en zo bij te dragen aan de verbreding van de klimaatbeweging.

^ Terug omhoog

Wat gaan de jongeren doen in Chili?

Tijdens de zeilreis zullen de jongeren 4 uur per dag brainstormen over de toekomst van duurzaam reizen. De uitkomsten van hun brainstorms zullen zij gaan presenteren aan wereldleiders tijdens de VN-klimaattop in Chili.
Er zullen nog andere activiteiten plaatsvinden, die nu nog worden vormgegeven.

^ Terug omhoog

Hoe verloopt de reis?

Het schip vertrekt begin oktober vanuit Scheveningen naar Rio de Janeiro in Brazilië. Tijdens de reis wordt er vier keer aangemeerd om de voedselvoorraad aan te vullen. Deze zeilreis zal naar verwachting 7 weken in beslag nemen.
Eenmaal aangekomen in Brazilië vertrekt de groep per bus naar Chili waar de Klimaattop van de Verenigde Naties zal plaatsvinden.

^ Terug omhoog

Op de website van Sail to the COP is ook al een crowdfunding bezig. Hoe verschilt deze van de crowdfunding voor Kisjonah en Sofie?

Het zeilen van een groot zeilschip is een dure onderneming. Vandaar dat van alle deelnemers verwacht wordt dat zij een eigen bijdrage leveren.
Omdat Sofie en Kisjonah namens Milieudefensie aan boord gaan, willen wij ze graag helpen om het bedrag bij elkaar te krijgen. Uiteindelijk komt al het geld bij Sail to the COP terecht.
Donaties die direct aan Sail to the COP worden gedaan, zullen dus niet bijdragen aan het opstaptarief van Sofie of Kisjonah.

^ Terug omhoog

Hoe gaan de jongeren weer terug naar Nederland?

De jongeren vertrekken op eigen initiatief weer terug naar Nederland. Ze worden daarbij aangemoedigd om te kiezen voor een duurzaam transportmiddel, bijvoorbeeld door terug te zeilen of mee te liften op een vrachtschip.

^ Terug omhoog

Waarom bestaat de groep alleen uit jongeren?

De stem van jongeren is ondervertegenwoordigd tijdens de klimaattop van de Verenigde Naties in Chili. Terwijl jongeren lang met de gevolgen van klimaatverandering moeten leven.
Daarnaast doen Sofie en Kisjonah mee aan Fair Future Generators. De leeftijdsgrens van dit Maatschappelijke Diensttijd project is 30 jaar.

^ Terug omhoog

Hoe bekostigen de anderen van Sail to the COP hun reis?

Sommige jongeren worden gesponsord, zoals Kisjonah en Sofie. Andere jongeren vinden andere, creatieve manieren om het bedrag bij elkaar te sparen.

^ Terug omhoog

Categorieen

Fondsen.org
Strandplevier 23
2201 XJ Noordwijk
informatie@fondsen.org
KvK 34160633