Kinderen van de rekening

murshidabad_034_0.jpg

Terug naar nul. Dat is het streven van de alliantie Down to Zero, waarin Terre des Hommes samenwerkt met Plan International Nederland, Defence for Children – ECPAT, Free a Girl, ICCO Cooperation en het Ministerie van Buitenlandse Zaken, om de commerciële seksuele uitbuiting van kinderen in tien landen in Azië en Latijns-Amerika uit te bannen in 2020. In India is het ’t ergst: 1,2 miljoen van de slachtoffers leven daar.

Charlot Spoorenberg bezocht namens Down to Zero een van de projecten in India waar kinderen van prostituees basisonderwijs kunnen krijgen. “Je kunt erover lezen, maar je voelt pas echt hoe rauw en verdrietig het is als je er middenin staat. Vieze straatjes, een enorme stank en moeders in afwerkkamertjes met kinderen op schoot. Die kinderen gaan niet naar school – daar ziet hun omgeving vaak het nut niet van in – dus dit is hun speelgebied.” 

Klap in het gezicht

Spelen op de plek waar hun moeders geld verdienen door in afwerkkamertjes – op bamboepalen en met wanden en plafonds van golfplaten – mannen te ontvangen. Het is de normaalste zaak van de wereld in de rosse buurt van Dhulian, een gemeentestad in het district Murshibadad. Bij de ingang van de wijk, waar een versleten sari als gordijn fungeert, staan groepjes jongens en mannen, waarvan een groot deel naar alle waarschijnlijkheid in een bende zit die de buurt leidt. Het is er bijna vanzelfsprekend dat meisjes prostituee worden, net als hun moeder en oma. Niet als ze meerderjarig zijn, maar vaak al veel eerder, omdat de families zo arm zijn en ieder kind dat geld verdient het leven iets makkelijker maakt. 

“Zelfs als je er van tevoren over hebt gehoord, voelt het als je daar rondloopt als een klap in het gezicht. Het lijkt zo hopeloos,” zegt Charlot. Maar dat is het niet, benadrukt ze. “We kunnen door middel van projecten een sprankje hoop brengen en beweging krijgen in de cultuur en het systeem. In het opvangcentrum krijgen kinderen van prostituees les, eten, drinken en een veilige omgeving. Fulltime onderwijzeres Anjira realiseert zich dat de moeders hun kinderen alleen brengen omdat zij een vrouw is; mannen worden niet vertrouwd. Ze leert de kinderen, in de leeftijd van drie tot vijftien jaar, het alfabet, lezen, liedjes, dansen en vooral even kind zijn.” 

Juf Anjira zorgt voor een andere toekomst voor de kinderen. 

Signalerende functie

Juf Anjira heeft ook een signalerende functie, legt Charlot uit. “Als zij hoort dat er een minderjarig meisje aan het werk wordt gezet in de rosse buurt, trekt ze aan de bel. We hopen daarmee de cirkel te kunnen doorbreken. Nu gaat het van generatie op generatie; vaak zijn oma’s, dochters en kleindochters allen prostituee. In een stad als Calcutta zijn we al veel verder, daar willen prostituees echt niet dat hun kinderen hetzelfde gaan doen als zij. De moeders in Dhulian willen natuurlijk ook het beste voor hun kinderen, maar moeten eerst nog zien dat er een betere toekomst voor die kinderen mogelijk is.” 

De vrouwen lachten schamper toen ze hoorden over het project, weet Charlot. “Maar omdat de kinderen ook eten en drinken krijgen en een aantal moeders en oma’s inzag dat de vieze straatjes ook niet ideaal zijn voor hun (klein) kind, brachten ze ze toch. Intussen wordt het centrum goed bezocht. Ook de lokale politie en overheid zien in dat er iets moet gebeuren.” 

Terug naar nul

Down to Zero heeft een vijfjarig programma (2016-2020) opgesteld. De alliantie stelt kinderen en jongeren in staat zelf voor hun rechten op te komen, helpt gemeenschappen hun kinderen beter te beschermen tegen commerciële seksuele uitbuiting en verbetert en implementeert relevant beleid en wet- en regelgeving in tien landen in Azië en Latijns-Amerika. Ook werkt de alliantie samen met het bedrijfsleven, zoals de toeristische sector. 

Kijk voor meer informatie op www.downtozero.nl 

Bovenstaand artikel is verschenen in VROUW Magazine en op Telegraaf.nl, op zaterdag 21/12/2019.

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MEER NIEUWSBERICHTEN