Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Kickstart Cultuurfonds geeft 1,4 miljoen euro aan 44 podiumkunsten-producenten

Prins Bernhard Cultuurfonds

Kickstart Cultuurfonds doneert ruim 1,4 miljoen euro aan 44 producenten van professionele podiumkunsten te doneren. Onder hen zijn Ellen ten Damme, Indehens, The Magic of Jeans en LaLaLa Live. In totaal worden er met deze donaties bijna 1.500 concerten en voorstellingen in heel Nederland mogelijk gemaakt.

Hoewel de verscherpte maatregelen van afgelopen week grote consequenties hebben voor de culturele sector, en dus ook voor de projecten die Kickstart Cultuurfonds ondersteunt, wil het fonds zich hard blijven maken voor de ondersteuning van de sector. Het voornaamste doel is om kunst mogelijk te maken voor publiek in de anderhalvemeter-samenleving, ook wanneer projecten als gevolg van de coronacrisis uitlopen of uitgesteld moeten worden.

Een greep uit de producenten die een bijdrage krijgen:

Ellen ten Damme 

Ellen ten Damme ontving een donatie voor het maken van een nieuwe voorstelling

Na het succes van Casablanca, wil Ellen ten Damme de show ook dit seizoen blijven spelen. Vanwege de lagere publieksinkomsten als gevolg van de coronamaatregelen in de theaters, ondersteunt Kickstart Cultuurfonds deze herneming met een tekortfinanciering, zodat de voorstelling gespeeld kan worden zoals beoogd én alle betrokkenen verbonden kunnen blijven aan de show.

Jeroen Blokker, management Ellen ten Damme, vertelt: “Wij zijn heel erg blij met de toekenning door het fonds. Dit stelt ons in staat om de productie te gaan spelen zoals deze door het creatieve team bedacht is; met minder publiek, maar zonder concessies qua artistieke inhoud.”

Indehens B.V.

Foto: Jaap van den Beukel

Acteur Marcel Hensema, bekend van onder andere Hollands Hoop en Penoza, wil twee van zijn eigen voorstellingen Alles in de hens en Mijn Vrede hernemen, vooral in de noordelijke provincies. Om dat in deze tijd mogelijk te maken moet het decor worden aangepast, scenes moeten worden herschreven en er zijn extra repetities nodig. De bijdrage vanuit Kickstart Cultuurfonds maakt dit mede mogelijk.

Marcel Hensema vertelt: “Door de coronamaatregelen kan er in de meeste zalen maar een kwart van het normale publiek. Ik moet nu dus vier keer spelen om hetzelfde aantal mensen te bereiken. Dat brengt meer kosten met zich mee. Het is fantastisch dat het Kickstart Cultuurfonds ondersteunt om het toch mogelijk te maken. Want juist in deze onzekere tijden is een avond troost, humor en relativering iets waar veel mensen naar verlangen.”

LaLaLa Live

De wereldberoemde harpist Remy van Kesteren gaat de komende periode twee bijzondere concerten geven: zijn eigen harp soundtrack van de Oscar-genomineerde film ‘The Red Turtle’ en een concert waarbij hij samenwerkt met een orkest van kleine machines. Vanwege de coronamaatregelen kunnen deze concerten voor minder mensen gespeeld worden. Kickstart Cultuurfonds ondersteunt deze aanvraag om in het tekort aan inkomsten én om in de meerkosten die gemaakt worden tegemoet te komen.

Remy van Kesteren vertelt: “Ik ben ongelooflijk blij met de bijdrage van het Kickstart Cultuurfonds. De tour die ik met mijn robotorkest ga maken vanaf februari was tijdens deze hele crisis mijn stip aan de horizon.”


“Met deze bijdrage kan de tour ondanks alles gewoon doorgaan en dat is fantastisch en hoopvol. Met hoeveel mensen we uiteindelijk ook in het theater kunnen zitten, de kracht van muziek is sterker dan alles en ook op kleine schaal kan het bergen verzetten. En misschien hebben we het nu nog wel meer nodig om een avond meegenomen te worden naar een andere wereld. Ik in elk geval wel! Dank!”

The Magic of Jeans

Stichting The Magic of Jeans werkt al 35 jaar aan een hedendaags theateraanbod in samenwerking met pas afgestudeerde zangers, zangeressen en muzikanten, en altijd zonder subsidies. Voor de nieuwe The Magic of Jeans Time to Say Goodbye tour valt een aantal vaste speelplekken weg en worden er lagere garantiesommen uitbetaald. De stichting wil de ticketprijs voor het publiek graag laag houden en heeft daarom Kickstart Cultuurfonds aangeschreven.

Marc Schultheis, voorzitter Stichting The Magic of Jeans, vertelt: “Dankzij de bijdrage van het Kickstart Cultuurfonds kunnen wij onze jubileum tournee van Jeans realiseren. Wij zijn dolblij dat deze tour met alleen maar jonge makers en artiesten doorgang kan vinden door de hulp van het fonds. Een pak van ons hart en toen wij het goede nieuws kregen sprongen we zeker een gat in de lucht.”

Over Kickstart Cultuurfonds

Kickstart Cultuurfonds is een initiatief van de BankGiro Loterij, VSBfonds, het Cultuurfonds en de VandenEnde Foundation. Met het tijdelijke Kickstart Cultuurfonds geven zij de culturele sector ondersteuning voor theaterproducties, tentoonstellingen en concerten in de anderhalvemeter-samenleving. Hiervoor is ruim 16 miljoen euro bijeen gebracht. 

Andere private fondsen en het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap hebben zich bij dit initiatief aangesloten: Stichting Droom en Daad, Ammodo, Fonds 21, Zadelhoff Fonds/Zadelhoff Cultuur Fonds, Fonds 1818 en Stichting Zabawas.

Op www.kickstartcultuurfonds.nl verschijnt elke week een overzicht van de toekenningen. Inmiddels zijn elf van de twaalf toekenningsrondes voltooid en bekendgemaakt. Volgende week maakt het fonds de laatste donaties aan musea bekend. Er kan niet meer worden aangevraagd.

Dit bericht is oorspronkelijk afkomstige van de website van Artsen zonder Grenzen:

https://www.cultuurfonds.nl/nieuwsbericht/kickstart-cultuurfonds-geeft-14-miljoen-euro-aan-44-podiumkunsten-producenten

Kickstart Cultuurfonds geeft 1,4 miljoen euro aan 44 podiumkunsten-producenten

Prins Bernhard Cultuurfonds

Cultuur
Herengracht 476, 1017 CB Amsterdam
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Meer berichten over

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV