Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Keuringsdienst van Waarde slaat cosmetica-industrie om de oren met onze app

Plastic Soup Foundation

Teun van de Keuken van het tv-programma Keuringsdienst van Waarde confronteerde donderdag 22 oktober de Nederlandse Cosmetica Vereniging met de vraag waarom producenten niet transparanter zijn over het gebruik van plastic in verzorgingsproducten. Ook in de aflevering van Jinek van maandag 27 oktober werd het onderwerp nog een keer besproken met Teun.

Ze hebben fantastische eigenschappen en het probleem lost zichzelf op. Dit is hoe producenten en verkopers van cosmetica praten over microplastics in cosmeticaproducten. Een recente uitzending van Keuringsdienst van Waarde laat zien hoe de cosmeticabranche omgaat met dit hoofdpijndossier.

Ondertussen bereidt de Europese Unie wetgeving voor om alle
met opzet toegevoegde microplastics in producten te verbieden.

ONWETENDE VERKOPERS EN VISAGISTEN

De microplastics gaan schuil achter ingewikkelde namen op
etiketten die niemand begrijpt. Op geen enkel product staat de mededeling die iedereen wel direct zou begrijpen: let op, in dit product zitten microplastics!
De programmamakers maakten een rondje langs verkopers en visagistes. Zij zouden het toch moeten weten? De een zei dat er nooit microplastics in verzorgingsproducten zitten, de ander dat het om ‘andere plastics’ gaat en dat ze gewoon oplossen in het afvalwater.

PANIEK ACHTER DE SCHERMEN

De Europese Unie bereidt wetgeving voor om alle microplastics die met opzet zijn toegevoegd aan producten, waaronder cosmetica,
te verbieden. Microplastics vergaan niet en dringen de voedselketen binnen. De programmamakers lieten zeebaars analyseren door de afdeling ‘Environmental Chemistry and Toxicolgy’ van de Vrije Universiteit Amsterdam. Er werd plastic in het weefsel aangetroffen, dat wil zeggen in delen van de vis die door mensen gegeten wordt.

Naar schatting zitten er microplastics in zo’n 90% van alle verkochte verzorgingsproducten. Er is grote paniek onder de cosmeticabedrijven,
omdat het kostbaar is de bestaande formules aan te passen. Iets van die paniek bleek uit het programma. Een voorlichter van Chanel vertelde dat het bedrijf op dit moment niet communiceert over de microplastics.

BAGATEL

Ronald van Welie, directeur van de Nederlandse Cosmetica Vereniging (NCV) koos in de uitzending voor een andere strategie: ‘Microplastics zitten er niet voor niets in. Ze hebben geweldige eigenschappen waarmee producten gemaakt worden die de mensen graag willen.’ Door vervolgens te benadrukken dat de bijdrage van microplastics uit verzorgingsproducten aan de plasticsoep relatief klein is, is er volgens hem dan ook niets aan de hand.

BEAT THE MICROBEAD APP

PSF geeft al sinds 2012 leiding aan de wereldwijde campagne Beat the Microbead met de boodschap: stop met opzettelijk toegevoegde microplastics in verzorgingsproducten. In dit  Position Paper staat precies uitgelegd waarom. De app herkent meer dan 500 verschillende microplastics en nog eens meer dan honderd twijfelachtige ingrediënten. Je kunt ook online checken of een product microplastics bevat. Er zijn meer dan honderd ngo’s uit 42 landen aangesloten bij de campagne.

RECORD AANTAL DOWNLOADS

Van Welie noemde de Beat the Microbead app verrassend genoeg een ‘fantastisch hulpmiddel’ voor mensen om te weten of er microplastics zitten in de verzorgingsproducten die ze willen kopen. Door met je smartphone het label te scannen zie je direct of dat het geval is. De app, ontwikkeld door Plastic Soup Foundation, was na de uitzending enige tijd de meest gedownloade app in Nederland. Sinds de uitzending is het meer dan 38.000 keer gedownload en zijn er 440.000 producten gescand. Consumenten die scannen kunnen ook producten toevoegen aan de database. Dat waren er de afgelopen dagen meer dan 53.000.

Jeroen Dagevos, hoofd programma’s van de PSF: “het aantal
downloads laat zien hoe belangrijk consumenten dit onderwerp vinden. Niemand wil een product op zijn lichaam smeren met plastic erin. Eerder dit jaar wees onderzoek al uit dat 80% van de Nederlanders zich zorgen maakt over microplastics in cosmetica.”

NU HEBBEN WE JOUW HULP HARD NODIG!

  1. Om de app gratis te houden voor iedereen
  2. Om alle producten te checken en één voor één toe te voegen aan onze database (voor elke euro kunnen wij weer 2 producten toevoegen aan onze database!)
  3. Om de industrie met al die verzamelde informatie om de oren te slaan
  4. Om de politiek te overtuigen
  5. Om de app nóg gebruiksvriendelijker te maken.

Help ons in de strijd tegen microplastics! Sinds de uitzendingen van de Keuringsdienst van Waarde en Jinek zijn we echt overspoeld met nieuwe gebruikers en producten. Help daarom onze crowdfunding en doneer nu!


Download de app hier.

Teken onze petitie en vraag de Europese Unie om alle microplastics in cosmetica producten te verbieden.

Dit bericht is oorspronkelijk afkomstige van de website van de Plastic Soup Foundation:

https://www.plasticsoupfoundation.org/2020/10/keuringsdienst-van-waarde-slaat-cosmetica-industrie-om-de-oren-met-onze-app/

Keuringsdienst van Waarde slaat cosmetica-industrie om de oren met onze app

Plastic Soup Foundation

Plastic Soup Foundation, Sumatrakade, Amsterdam, Nederland
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Meer berichten over

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV