Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Kernwapens officieel illegaal nu VN-verdrag in werking treedt

PAX voor Vrede

Atoomwapens worden officieel illegaal. Nu vanavond Honduras als vijftigste land het VN-verdrag tegen kernwapens heeft geratificeerd, treedt dit verdrag over 90 dagen in werking. “Dit is een enorme stap in de richting van een kernwapenvrije wereld”, zegt Susi Snyder van PAX.

Het VN-verdrag inzake het verbod op kernwapens, maakt de ontwikkeling, het testen, het gebruik en het bezit van kernwapens illegaal voor alle landen die toetreden tot het verdrag. Het is in 2017 aangenomen door 122 landen en inmiddels door 50 landen geratificeerd. Dat betekent dat atoomwapens over 90 dagen illegaal zullen zijn onder internationaal recht. Daarmee zal het stigma op kernwapens worden vergroot en ondermijnt het verdrag het idee dat kernwapens legitiem zijn. Ook voor de staten die niet tot het verdrag toetreden.

Susi Snyder, PAX-programmaleider nucleaire ontwapening: “Iedereen weet dat kernwapens verschrikkelijk zijn en enorme en langdurende schade veroorzaken. 75 jaar nadat kernwapens voor het eerst werden gebruikt, worden ze eindelijk illegaal.”

Nederland tekent nog niet

De Nederlandse regering verzet zich momenteel tegen toetreding tot het verdrag, ondanks publieke en parlementaire druk om dit wel te doen. De regering noemt NAVO-verplichtingen als een van haar belangrijkste bezwaren. Nederland heeft nog steeds Amerikaanse kernwapens op vliegbasis Volkel liggen en heeft al toegezegd dat deze wapens binnenkort vervangen mogen worden door meer geavanceerde nieuwe kernwapens.

Snyder: “De meeste Nederlanders en een meerderheid in het parlement zijn hier absoluut op tegen. Er is geen enkele reden om Amerikaanse kernwapens op ons grondgebied te bewaren, met alle risico’s van dien. We roepen de Nederlandse regering dan ook op om dit historische moment aan te grijpen om alle kernwapens van Nederlands grondgebied te verwijderen en het verdrag te tekenen. Want ook al hebben de grote kernwapenstaten nog niet getekend, de druk om afstand te doen van kernwapens wordt nu enorm opgevoerd. Dat hebben we in het verleden ook gezien bij andere internationale verdragen zoals de conventies die landmijnen en clustermunitie verbieden.”

Dit bericht is afkomstig van de website van Pax Nederland:

https://www.paxvoorvrede.nl/actueel/nieuwsberichten/kernwapens-officieel-illegaal-nu-vn-verdrag-in-werking-treedt

Kernwapens officieel illegaal nu VN-verdrag in werking treedt

PAX voor Vrede

Mensen in nood
Sint Jacobsstraat 12 3511 BS Utrecht
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Meer berichten over

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV