In Kenia is One2One gelanceerd: een platform voor seksuele gezondheid waar jongeren terecht kunnen voor online voorlichting, hulp op afstand én zorg in de kliniek. One2One is gebouwd naar het voorbeeld van het Nederlandse jongerenmerk Sense.
Wat kan ik verwachten als ik voor het eerst seks heb? Wanneer moet ik me laten testen op hiv? En wat als ik op jongens, meisjes, of allebei val? Er zijn geen taboes bij One2One, waar Keniaanse jongeren nu kunnen aankloppen voor de antwoorden op dit soort vragen. De website geeft niet alleen informatie, maar linkt hen ook aan advies via chat of telefoon, en aan zorg in de kliniek.
Drempels
Het is voor Keniaanse jongeren vaak moeilijk om betrouwbare informatie en zorg op het gebied van seks te vinden. Seksuele voorlichting op school gaat vaak niet verder dan biologie en de zorg is niet voor jongeren geoptimaliseerd. Bovendien hebben jongeren toestemming nodig van hun ouders om toegang te krijgen tot seksuele gezondheidsdiensten. Dat maakt de drempel hoog.
De nieuwe website is voor jongeren een belangrijke eerste stap voor het ophalen van informatie en advies, zodat ze weloverwogen keuzes kunnen maken. Maar ook de zorg in de kliniek wordt binnen dit project beter afgestemd op de behoeftes van jongeren.
Nederlands voorbeeld
One2One is op dezelfde principes gebouwd het merk Sense in Nederland. Het team van Aidsfonds-Soa Aids Nederland dat achter Sense zit, adviseert dan ook bij de ontwikkeling. Binnen dit project konden we vorig jaar met onze Zuid-Afrikaanse partners een vergelijkbaar jongerenplatform lanceren. De sleutel: de lessen van 10 jaar ervaring met Sense inzetten en de werkwijze steeds contextualiseren. Jongeren staan daarbij centraal. Ze leveren input en feedback, zodat het platform aansluit op hun taal en belevingswereld. Het platform blijft constant in ontwikkeling en wordt verder uitgebreid om alle jongeren te kunnen bereiken. Want toegang tot goede voorlichting en gezondheidszorg is essentieel voor een gezonde generatie. Door dat digitaal aan te bieden, kunnen jongeren het heft van hun gezondheid in eigen hand nemen.