Meer weten? informatie@fondsen.org

Karadzic heeft levenslang

20-03-2019

Drie jaar geleden werd de politiek leider van de Bosnische Serviërs al tot 40 jaar cel veroordeeld. Vandaag stond Radovan Karadzic, voormalig president en opperbevelhebber van de Republika Srpska in Bosnië-Herzegovina, opnieuw voor de rechter.

De rechter heeft hem nu levenslang gegeven. Dion van den Berg van vredesorganisatie reageert blij: “Deze veroordeling in hoger beroep is zelfs duidelijker dan de veroordeling drie jaar geleden.” Hij is veroordeeld voor genocide in Srebrenica, misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden in Bosnië-Herzegovina in de periode 1992-1995.
Van den Berg: “Het hof heeft gekeken naar de veroordelingen van ondergeschikten van Karadzic en vastgesteld dat levenslang beter past bij de omvang en het karakter van oorlogsmisdaden begaan door hem. De feiten zijn opnieuw bevestigd en de strafmaat is aangepast.”

Vrouwen van Srebrenica
Ongeveer dertig vrouwen waren uit Srebrenica naar Den Haag gereisd. Ook zij waren opgelucht door deze uitspraak. Van den Berg: “Wij hopen dat deze uitspraak ook bij de Bosnische Serviërs er toe zal leiden dat de feiten nu geaccepteerd zullen worden. En dat de verschillende etnische groepen in Bosnië-Herzegovina kunnen werken aan herstel van onderlinge relaties. PAX helpt hen daar ook bij. Wat ik wel jammer vind is dat het twintig  jaar heeft geduurd voor deze uitspraak er is. De uitwerking  was groter geweest als het recht sneller was toegepast.

Balkan

Zoeken in berichten:

Categorieen

Fondsen.org
Strandplevier 23
2201 XJ Noordwijk
informatie@fondsen.org
KvK 34160633