Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Kabinet vertraagt doelbewust gezinshereniging

Vluchtelingenwerk Nederland

Het kabinet wil doelbewust gezinshereniging vertragen om de druk op de opvang en huisvesting te verlichten. Dat is vanmorgen bekend gemaakt in een brief over de opvang en huisvesting van vluchtelingen. VluchtelingenWerk Nederland vindt het een hardvochtig besluit waarmee staatssecretaris Broekers-Knol een nieuwe grens overschrijdt: het uitstellen van de hereniging van vaak door oorlog verscheurde gezinnen mag nooit tot doel van beleid gemaakt worden. Erkende vluchtelingen die al jaren hun kinderen niet zien opgroeien en zich grote zorgen maken om het lot van hun dierbaren zouden hierdoor nog langer in onzekerheid blijven. Door de komst van nareizigers “gefaseerd uit te voeren” wordt geprobeerd het aantal gezinsleden dat in de eerste helft van volgend jaar naar Nederland komt lager te houden.

Eindeloos wachten

15.000 asielzoekers vallen dit jaar onder de verantwoordelijkheid van een Taskforce die de achterstanden van de IND moet inhalen. Velen van hen hebben een zeer traumatische tijd achter de rug en wachten tot wel twee jaar in onzekerheid over hun toekomst. Het grootste gedeelte van deze groep heeft recht op bescherming omdat ze uit landen als Syrië en Turkije komen. Zij zullen de komende tijd eindelijk een antwoord krijgen op hun asielaanvraag en kunnen dan gezinshereniging aanvragen. Maar nu blijkt dat het kabinet die hereniging wil vertragen om de druk op de opvang en huisvesting te verlichten.

Onbegrijpelijk

Het kabinet laat vandaag in een brief aan de Tweede Kamer weten: “De inhaalslag van de Taskforce leidt ook tot meer aanvragen – en uiteindelijk meer inreis- van nareizigers. De komst van nareizigers kan gefaseerd worden uitgevoerd. Door de nareizigers de tweede helft van 2021 te laten arriveren, is het mogelijk om een piek in hun komst in de eerste helft van 2021 te voorkomen en kan een evenredige verdeling van de taakstelling over het jaar plaatsvinden.” VluchtelingenWerk Nederland roept staatssecretaris Broekers-Knol het uitstellen van gezinshereniging nooit tot beleid te maken en gezinnen altijd zo snel mogelijk weer bij elkaar te brengen.

Dit artikel is afkomstig van de website van Vluchtelingenwerk:

https://www.vluchtelingenwerk.nl/nieuws/kabinet-vertraagt-doelbewust-gezinshereniging

Kabinet vertraagt doelbewust gezinshereniging

Vluchtelingenwerk Nederland

Maatschappij
VluchtelingenWerk Nederland, Surinameplein 122, Amsterdam, NH, Nederland
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Meer berichten over

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV